‘Zo’n 106 Boeing 737 MAX-toestellen hebben elektronisch probleem’

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hebben ongeveer 106 Boeing 737 MAX-vliegtuigen last van een elektronisch probleem. Dat probleem blijkt ook hardnekkiger dan gedacht: een oplossing is er nog niet gevonden. De FAA werkt nauw samen met de vliegtuigfabrikant, luidt het.

Enkele dagen geleden berichtte de krant Wall Street Journal over een mogelijk elektronisch mankement bij enkele 737 MAX-toestellen. Boeing had begin deze maand aan zestien klanten gevraagd om uit voorzorg die vliegtuigen aan de grond te houden. Het probleem ‘werd veroorzaakt door het gebruik van een verflaag die de aardingspaden mogelijk verstoort. Die aarding zorgt ervoor dat een elektronisch systeem niet overbelast geraakt als het toestel niet goed geïsoleerd is’, verklaarden ingewijden aan de krant. Er werd nog geen incident gesignaleerd als gevolg van het mankement.

De 737 MAX stond sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd aan de grond na twee ongevallen binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven. Pas een paar maanden geleden zijn de toestellen weer vrijgegeven voor gebruik. Vooral Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worden nu getroffen door de nieuwe problemen, terwijl het luchtverkeer stilaan aantrekt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20