Dubai Airport blijft grootste internationale luchthaven van de wereld

Dubai International Airport ontving vorig jaar 29,1 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 12,7 procent tegenover het jaar voordien. Met deze cijfers kroont Dubai Airport zich opnieuw tot de grootste luchthaven voor internationaal verkeer van de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van Dubai Airports, het staatsbedrijf dat de luchthaven uitbaat.

Opgemerkt wordt dat de groei in grote mate te danken is aan een sterk vierde kwartaal, dat meer dan een derde van het totale verkeer over het hele jaar voor zijn rekening nam.

Snelle heropening

De trafieken op Dubai Airport hebben het voorbije jaar ook de eigen verwachtingen van de luchthavenautoriteit overtroffen. Dubai Airport had immers vooraf van 28 miljoen passagiers gewag gemaakt. “De cijfers tonen aan dat de consument een grote interesse voor reizen, ondanks de aanhoudende coronapandemie, blijft tonen”, stipt Paul Griffiths, chief executive van Dubai Airports, aan.

December was met 4,5 miljoen reizigers voor Dubai Airport de drukste maand van het jaar. Tijdens het vierde kwartaal werden voor de eerste keer sinds het begin van de coronapandemie meer dan 10 miljoen passagiers geregistreerd.

Op Dubai Airport is een netwerk van 84 luchtvaartmaatschappijen, die samen 198 internationale bestemmingen aanbieden, actief. De luchthaven is tevens de thuisbasis voor maatschappij Emirates.

Dubai Airport werd wel geholpen door de snelle heropening van het land voor buitenlandse toeristen anderhalf jaar geleden. Tegelijkertijd werden in Dubai tegen de dreigende verspreiding van het coronavirus relatief beperkte maatregelen gehouden. Dat beleid heeft het emiraat bij toeristen bijzonder populair gemaakt. 

Dubai is momenteel ook gastheer van de wereldtentoonstelling Expo 2020, die door de uitbraak van de coronapandemie wel een jaar diende te worden uitgesteld. Bezoekers aan conferenties en tentoonstellingen zorgden er tevens voor dat ook de hotels een relatief hoge bezettingsgraad konden melden.

Wel blijft het aantal reizigers nog altijd aanzienlijk onder het niveau van 86,4 miljoen passagiers dat drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, werd opgetekend. Dit jaar zegt Dubai Airports ongeveer 60 miljoen reizigers te verwachten. Over twee jaar zou het verlies door de coronacrisis moeten zijn weggewerkt.

Bestemming

Iets meer dan 70 procent van de reizigers die vorig jaar op Dubai Airport arriveerden, hadden het emiraat als eindbestemming. Voor de uitbraak van de pandemie was de luchthaven voor ongeveer de helft van inkomende reizigers daarentegen louter een overstapplaats op weg naar een andere bestemming.

“Dubai heeft goed werk geleverd door de reizigers gerust te stellen”, beklemtoonde Griffiths. “Dubai is een veilige stad om te bezoeken, vakantie te vieren en zaken te doen. De trends naar een verder herstel zijn dan ook bijzonder bemoedigend.”

Met deze cijfers kon Dubai International Airport zich voor de achtste keer op rij tot grootste luchthaven voor internationale reizen kronen. Daarbij liet Dubai Airport opnieuw Heathrow Airport in Londen en Airport Hartsfield-Jackson in Atlanta achter zich. In de totale verkeersstromen – binnenlandse reizigers inbegrepen – blijft Hartsfield-Jackson echter wereldwijd marktleider.

Het grootste deel van het verkeer op Dubai Airport was afkomstig uit India (4,2 miljoen reizigers), gevolgd door Pakistan (1,8 miljoen reizigers). Een belangrijke groeimarkt in de trafieken blijkt buurland Saoedi-Arabië, dat grote inspanningen doet om zakelijke activiteiten en toeristen aan te trekken.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20