Dubai Airport optimistisch over internationale luchtvaart

Luchthaven Dubai International Airport zal dit jaar waarschijnlijk meer dan 28 miljoen passagiers ontvangen. Daarmee zou de luchthaven beter scoren dan eerdere ramingen – waarbij gewag werd gemaakt van maximaal 27 miljoen reizigers – hadden laten uitschijnen. Dat heeft Paul Griffiths, chief executive van Dubai International, betoogt in een gesprek met het persbureau Reuters.

Dubai International Airport is volgens Griffiths optimistisch dat de vraag naar internationale reizen een sneller herstel vertoont dan algemeen wordt verwacht.

Optimistisch

Paul Griffiths zegt zich ook voor volgend jaar optimistischer op te stellen. “Eerder dachten we dat Dubai International volgend jaar mogelijk 56 miljoen passagiers zou kunnen ontvangen”, erkende hij. “Wanneer we echter alle trends hebben herzien, zal dat cijfer vermoedelijk dichter bij de grens van 60 miljoen reizigers zitten.”

Dubai International is de drukste internationale luchthaven van de wereld en ook de hub van luchtvaartmaatschappij Emirates.

Griffiths vertelde Reuters nog dat de luchthaven tijdens de eerste tien maanden van dit jaar 20,7 miljoen reizigers heeft ontvangen. De helft van dat volume kon tijdens de jongste vier maanden worden geregistreerd.

De topman van Dubai Airport merkte daarbij op dat de luchthaven bij het bestemmingsverkeer inmiddels opnieuw op 80 procent van zijn vroegere niveau zit. Bij het transitverkeer blijft het herstel tot nu toe echter tot 20 procent beperkt.

Anderzijds merkte Griffiths op dat de luchthaven nu meer vliegtuigmaatschappijen ontvangt dan voor de uitbraak van de coronapandemie.

Personeelsbezetting

“De uitbarsting van de coronacrisis heeft grote schade aangericht aan de luchtvaartsector”, verduidelijkt Reuters. “Door de uitbraak van het virus werden immers grenzen gesloten en werden lockdowns en avondklokken ingevoerd.”

Griffiths stelde echter ervan overtuigd te zijn dat ook bij een heropstoot van het aantal nieuwe coronagevallen landen met een hoge vaccinatiegraad niet naar lockdowns zouden terugkeren.

Daarentegen stelde de topman zich bezorgd te maken over de personeelsbezetting op de luchthaven. “Dubai Airport zou tot het einde van dit jaar weleens met een recordaantal aankomsten kunnen worden geconfronteerd”, wierp Griffiths op.

“Daarvoor moet echter voldoende personeel ter beschikking zijn. Door de coronacrisis moesten vorig jaar 34 procent van de arbeidsplaatsen op de luchthaven worden geschrapt.”

“Dat vormt enige reden tot bezorgdheid, maar onze teams doen zware inspanningen om eventuele verstoringen tot een minimum te beperken en te garanderen dat aankomst en vertrek zo soepel mogelijk kunnen verlopen.”

Het zal wellicht nog verscheidene jaren duren vooraleer de trafieken op Dubai International Airport zich op hun vroegere niveaus, voor de uitbraak van de coronacrisis, zullen hebben hersteld. Twee jaar geleden ontving de luchthaven immers nog meer dan 86 miljoen reizigers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20