“Luchtvaart heeft diepste crisis nu wel achter zich gelaten”

Luchtvaartmaatschappijen zullen hun verliezen volgend jaar wereldwijd aanzienlijk kunnen beperken. Door de heropleving van de wereldwijde economie uit de coronapandemie kent immers ook de luchtvaartsector een herstel. Dat heeft Willie Walsh, directeur-generaal van de International Air Transport Association (IATA), tijdens de jaarvergadering van de organisatie gezegd.

Walsh merkte daarbij wel op dat dit herstel regionaal aanzienlijke verschillen kan vertonen. Niet overal verloopt de heropleving uit de coronacrisis immers op eenzelfde tempo. Hij wees er anderzijds op dat de verliezen die de sector door de uitbraak van de coronapandemie tot nu toe heeft geleden, alsnog naar boven dienden te worden herzien.

Verbetering

“Dit jaar moeten de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd met een gezamenlijk verlies van 51,8 miljard dollar rekening houden”, benadrukte Willie Walsh. “Voor volgend jaar moet nog een negatief resultaat van 11,6 miljard dollar in het vooruitzicht worden gesteld.”

In april werd voorspeld dat de sector dit jaar een wereldwijd verlies van 47,7 miljard dollar zou boeken. De verliezen van vorig jaar werden bovendien van 126,4 miljard dollar naar 137,7 miljard dollar bijgesteld.

“In alle regio’s mag voor de luchtvaartmaatschappijen volgend jaar een verbetering in het vooruitzicht worden gesteld”, voerde Willie Walsh nog aan. “In Noord-Amerika zal wellicht voor de eerste keer opnieuw een winst mogen worden verwacht.”

“De sector heeft ongetwijfeld het diepste punt van de crisis achter zich gelaten. Er blijven weliswaar nog ernstige problemen, maar het pad naar de heropleving is in zicht. Toch moeten regeringen hun ondersteunende maatregelen blijven handhaven tot het internationale luchtvaartverkeer zich opnieuw heeft hersteld.”

Vaccineren

Walsh stelde nog te verwachten dat de internationale vraag naar vliegtuigreizen volgend jaar zal verdubbelen. Dat verkeer zal een niveau bereiken van 44 procent van de trafieken die twee jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, werden opgetekend.

“De vaccinatiegraad en de opheffing van de reisbeperkingen die door de overheid werden opgelegd, zullen echter het tempo van het herstel bepalen”, betoogde hij. “Beperkingen en onzekerheid blijven drempels voor het herstel van de internationale reizen.”

“Aangezien de regeringen inentingen als een uitweg uit de gezondheidscrisis bestempelen, moeten voldoende vaccins beschikbaar worden gesteld. Iedereen die wenst, moet een vaccinatie kunnen krijgen.”

Volgens Walsh zullen de luchtvaartmaatschappijen volgend jaar op 378 miljard dollar inkomsten kunnen rekenen. Dat betekent een stijging met 67 procent tegenover dit jaar.

Hij merkte verder nog op dat de luchtvracht voor de sector een belangrijke pijler blijft. De vraag zou immers oplopen tot 13,2 procent boven het niveau van de trafieken twee jaar geleden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20