Dubai herrijst als eerste uit de Covid-as

Hotels in Dubai, de hoofdstad van het emiraat Dubai en een onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten, hebben tijdens de eindejaarsdagen opnieuw een bezettingsgraad van 90 procent laten optekenen. Britten, Fransen en ook Russen meldden zich tussen Kerstmis en Nieuwjaar massaal in wat nu ’s werelds meest open stad wordt genoemd. Ook vele Vlamingen kozen de voorbije kerstvakantie naar voor het Emiraat.

De enige beperkende maatregelen die er nog van kracht zijn, blijven het behouden van sociale afstand en het dragen van mondmaskers, die overal te vinden zijn. Restaurants en bars zijn gewoon open.

Dubai ging na een strenge lockdown al in mei terug open. Het land heeft ook al een snel en efficiënt vaccinatieprogramma uitgerold. In dat verband moet de golfstaat enkel Israël laten voorgaan

Vrijdag raakte bekend dat iedereen in de VAE al een vaccin kan aanvragen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het Chinese vaccin van Sinopharm. Ook UAE Team Emirates, de ploeg van Tourwinnaar Tadej Pogacar, werd deze week al volledig ingeënt.

Een economische revival

De progressieve vaccinatiestrategie heeft ondertussen geleid tot een economische revival, met hotelboekingen en hernieuwde interesse in de vastgoedmarkt. Die laatste bevindt zich nog altijd ruim 40 procent onder de piek van 2014. Hotels en vastgoed produceren ruim een derde van het bbp van het Emiraat. Maar sinds de uitbraak van de pandemie waren beide sectoren ingestort. Ook verliet naar schatting 10 procent van de bevolking, veelal expats, de stad bij de eerste uitbraak van het coronavirus.

Sinds november gaan de hotelboekingen in Dubai opnieuw omhoog. Vele hotels waren tijdens de feestdagen gewoon volgeboekt. In de zomer zaten vele van die hotels niet eens voor 10 procent vol.

Dubai kreeg het harder te verduren dan Abu Dhabi, de hoofdstad van het gelijknamige Emiraat en van de Verenigde Arabische Emiraten. Maar de stad heeft ondertussen een opgemerkte inhaalbeweging gemaakt. Sommige bezoekers moeten bij aankomst een negatieve coronatest voorleggen, anderen kunnen gewoon een test laten afnemen bij aankomst. Hoewel ook in Dubai al gevallen van de nieuwe variant van het virus zijn ontdekt, blijft ‘social distancing; voorlopig de enige beperking. In Dubai zijn sinds het begin van de pandemie 700 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20