Handleiding: 17 producten die je zelf kan maken

 

Door dingen zelf te maken, in plaats van deze in een (online) winkel aan te schaffen, kun je niet alleen veel geld besparen, maar ook lekker creatief bezig zijn met het maken van persoonlijk geschenkje of decoratiestuk. Op het moment dat je iemand bent die eigenlijk altijd alles kant-en-klaar koopt, dan is dit bovendien een leuke manier om jezelf eens uit te dagen om een zelfgemaakt alternatief te vervaardigen. Je zult versteld staan ​​hoe gemakkelijk het is om veel van de producten die je doorgaans gewend bent om te gaan kopen, met je eigen handen te maken. Hieronder hebben we een aantal dingen voor je verzameld die je, zonder al te veel moeite, en vaak zelfs met twee linkerhanden, kunt maken.

Schoonheidsproducten

Commerciële schoonheidsproducten zijn in de regel vrij duur en zitten daarnaast vaak vol met ronduit twijfelachtige ingrediënten. Als alternatief zou je dan ook aan de slag kunnen gaan en deze producten zelf gaan maken. Hierbij kun je onder andere denken aan zelfgemaakte lippenbalsem, lotion en shampoo die je doorgaans vrij gemakkelijk thuis kunt vervaardigen. Je kunt dan immers ingrediënten kiezen op basis van je persoonlijke behoeften en de producten uiteindelijk van je favoriete geur voorzien. Je kunt oude verpakkingen van bijvoorbeeld shampoo, lippenbalsem en andere schoonheidsproducten gebruiken om je zelfgemaakte varianten in te bewaren. Uiteraard dien je wel altijd deze verpakkingen van een nieuw etiket te voorzien zodat je precies weet wat er in zit.

Zeep

Je kunt je huishoudbudget een flinke boost geven door zelf zeep te gaan maken, zoals vloeibare zeep en leuke handzeepjes. Je kunt dan bovendien ook leuke zeepjes maken om cadeau te geven aan familie of vrienden en op die manier kosten voor een gekocht cadeautje uitsparen. Door het internet af te speuren, zul je er al snel achterkomen dat er een heleboel verschillende bereidingswijzen te vinden zijn voor tal van zepen. Wanneer je het handig aan weet te pakken, hoef je dus helemaal geen commerciële soorten zeep meer aan te schaffen.

Kaarsen

Op het moment dat je alle restjes van gebrande kaarsen hebt verzameld, zoals stukken gesmolten was en de restjes in de houders van waxinelichtjes, dan kun je deze gebruiken om te je eigen kaarsen te maken. Maar ook wanneer je geen kaarsresten bij de hand hebt kun, je met behulp van producten uit een reformwinkel vaak aan de slag gaan en zelf kaarsen gaan vervaardigen. Uiteraard zijn zelfgemaakte kaarsen ook erg leuk om cadeau te geven aan vrienden en familie.

Schoonmaakmiddelen

Wanneer je niet langer wilt sjouwen met allerlei, vaak dure, schoonmaakmiddelen, dan kun je deze ook zelf gaan maken. Met een paar eenvoudige ingrediënten, zoals azijn en bakpoeder (die vrijwel in elk huishouden wel aanwezig zijn) zal je huis er weer spic en span uit gaan zien. Bovendien zul je op die manier niet je gezin blootstellen aan de soms schadelijke invloeden van chemische ingrediënten die in bepaalde schoonmaakmiddelen zijn verwerkt. 

Kruidenmixen

Indien je gewend bent om voor allerlei recepten klakkeloos de kruidenmixen te gebruiken die je in je keukenkastje of kruidenmolen hebt staan, dan kun je aardig wat geld besparen door over te stappen naar zelfgemaakte mixen. De mixen die je in de winkel koopt, om bijvoorbeeld je taco’s, kippenbouten, gevogelte of vis te kruiden, zijn namelijk niets meer dan wat verschillende kruiden die in een zekere verhouding met elkaar vermengd zijn. Door online de samenstelling van een lekkere kruidenmix op te zoeken, kun je echter zelf deze mixen samenstellen en op die manier niet alleen je portemonnee een plezier doen, maar vaak ook je tafelgenoten (omdat zelfgemaakte kruidenmixen doorgaans beter op de persoonlijke smaakbeleving afgestemd kunnen worden).

Sauzen

Zelfgemaakte tomatensaus is in de meeste gevallen een stuk lekkerder dan de commerciële varianten die je kunt kopen in de winkel. Zeker als je tomaten koop in het seizoen dan kun je aardig wat geld besparen door zelf aan de slag te gaan en een heerlijke tomatensaus te maken. Door ruimschoots voldoende saus te maken en deze te bewaren in je diepvries, kun je een langere rijd ervan genieten. Naast tomatensaus zijn er nog een heleboel andere sauzen die je prima zelf kunt maken. Voor inspiratie en recepten kun je diverse kook- en receptenwebsites erop naslaan en zo niet alleen jezelf, maar ook de rest van je gezin een groot plezier doen met de meest verrukkelijke zelfgemaakte sauzen die je op tafel zet.

Smaakmakers

Met behulp van de meest simpele smaakmakers kun je vrijwel elke maaltijd extra lekker maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het echter helemaal niet moeilijk om zelf bijvoorbeeld ketchup, mosterd, saladedressing en nog een heleboel andere smaakmakers te bereiden. Dit is overigens niet alleen extra lekker, maar zelfgemaakte smaakmakers zijn ook nog eens erg voordelig.

Zuivelproducten

Kaas, zure room, boter en yoghurt maken lijkt op het eerste gezicht een enorme uitdaging, maar als je er even de tijd voor neemt, dan zul je merken dat dit in de praktijk eigenlijk best meevalt. Online zijn er een groot aantal recepten en variatiemogelijkheden te vinden voor de meest uiteenlopende zuivelproducten die je zelf kunt maken. Zelfgemaakte zuivel is bovendien erg lekker en vaak nog buitengewoon leuk om te doen ook.

Jam, gelei en smeersels

De jam en de gelei die je in de winkel koopt zijn niet altijd perfect afgestemd op je persoonlijke smaak. Sommige producten zijn namelijk te zoet, of juist te zuur, terwijl zelfgemaakte varianten doorgaans wel goed op smaak gemaakt kunnen worden. Wanneer je wat potten hebt verzameld en wat voordelig fruit in hebt kunnen slaan, dan kun je vrijwel direct aan de slag met het maken van zelfgemaakte jam, gelei en andere smeersels. Je zult al snel merken dat dit een erg leuk karweitje is dat zelfs uitgevoerd kan worden zonder de aanschaf van allerlei speciale apparatuur. Online zijn bovendien tal van recepten en variatie mogelijkheden te vinden voor het maken van de lekkerste zelfgemaakte jams, geleien en andere smeersels.

Brood en gebak

Je hoeft vandaag de dag geen genoegen meer te nemen met, brood dat in grote hoeveelheden is geproduceerd, je kunt immers gemakkelijk zelf een brood bakken dat volledig aan kan worden gepast aan je eigen smaak. Het kost in de regel weinig tijd om een ​​brood, maar ook gebak en andere baksels te vervaardigen. Wanneer je online op zoek gaat naar recepten en varianten, dan zul je merken dat er enorm veel smaken en texturen te vinden zijn die zich prima lenen om zelf te gaan bakken.

Extracten

Er kan een enorm groot verschil worden waargenomen in de prijzen tussen echt en imitatie vanille-extract, maar dat wil niet zeggen dat je genoegen dient te nemen met een product van een minder kwaliteit. Door zelf aan de slag te gaan kun je immers geweldige resultaten bereiken. Om te beginnen pak je een fles en een paar ingrediënten dat je wilt gaan gebruiken om een extract van te maken. Voor een beginner is zelfgemaakt vanille-extract een uitermate geschikt product om ervaring op te doen.

Tuinbenodigdheden

Tuinieren kan je over het algemeen een heleboel geld besparen. In sommige gevallen kan het hebben van groene vingers er echter ook voor zorgen dat er tonnodig veel euro’s uit je zak worden geklopt. Alles zal hierbij sterk afhangen van de manier waarop je het tuinieren, gaat benaderen en of je bereid bent om te leren hoe je fors op allerlei tuinbenodigdheden, zoals compost en kunstmest, kunt besparen door deze zelf te gaan maken.

Knutselspullen

Knutselen betekent dat je een heleboel dingen zelf maakt. Wanneer je graag met je handen bezig bent, dan zou je ook een kunnen proberen om bepaalde knutselbenodigdheden met deze handen te gaan vervaardigen. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het zelf maken van: stempels en stickers. Dit is niet alleen heel erg leuk, maar ook zul je kunnen gaan werken met unieke knutselspullen en zo de eindresultaten nog persoonlijker kunnen maken.

Bouillon

Zelfgemaakte bouillon heeft in de regel veel meer smaak, en bevat bovendien meer voedingsstoffen per lepel, dan bouillon die je in een pot of blik koopt. Om zelf bouillon te maken, hoef je eigenlijk alleen maar wat groenten en botten in een pan met water te laten trekken. Het is dan ook helemaal niet moeilijk om zelfgemaakte bouillon te bereiden waar heel het gezin van zal smullen. Deze bouillon kun je niet alleen afstemmen op je persoonlijke smaak, maar ook op een bepaald dieet dat iemand moet volgen (zoals zoutarm). Wanneer je zelf bouillon gaat maken, dan heb je immers de volledige controle over de ingrediënten die je ervoor gebruikt.

Cadeauverpakking

Geld besparen en minder afval produceren, is prima mogelijk als je je huis af gaat struinen op zoek naar allerlei dingen die je kunt gaan gebruiken als zelfgemaakte cadeauverpakking. Er zijn namelijk een heleboel dingen waarin je een cadeau op een originele manier kunt verpakken, zoals mandjes, doosjes, potjes en flesjes die je toch niet meer gebruikt en die je hebt versierd om er een nog persoonlijker touch aan te geven.

Ongediertebestrijding

In bepaalde gevallen kun j er gewoon niet meer aan ontkomen en zul je toch echt de strijd aan moeten gaan met allerlei ongedierte dat zich in of rondom je huis heeft gevestigd, zoals wespen, kakkerlakken, muizen of een welke andere plaag je je maar kunt bedenken. In een heleboel gevallen kun je echter zelfgemaakte ongediertebestrijdingmethoden gebruiken om van deze ongewenste gasten verlost te raken. Dit is doorgaans niet alleen een stuk goedkoper, maar vaak ook een veel diervriendelijker om dit probleem rigoureus aan te pakken. Online zijn er tal van manieren te vinden waarmee je de meest uiteenlopende soorten ongedierte kunt bestrijden of bij jou of je voedsel vandaag te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20