Hackers richten vizier op thuiswerkers

Microsoft België stelde vorige week een verhoogde activiteit vast van hackers die in bedrijfssystemen willen inbreken.

‘Van het ene virus naar het andere. Nu iedereen van thuis uit werkt, zien we helaas dat malafide personen deze onzekere tijden willen misbruiken. We stellen toegenomen phishing en hacking-aanvallen vast, en te vaak met succes’, waarschuwde Didier Ongena, de topman van Microsoft België-Luxemburg vrijdag via het sociale medium LinkedIn.

Hij raadt bedrijven en organisaties aan bij de uitrol van thuiswerksystemen de veiligheidsaspecten niet uit het oog te verliezen. Microsoft wijst er nog op dat 91 procent van alle cyberaanvallen beginnen met een eenvoudige e-mail.

Explosie valse corona-websites

Sinds de coronacrisis losbarstte, zijn er tienduizenden malafide websites online gekomen die pretenderen informatie over het virus te verschaffen, maar in werkelijkheid uit zijn op persoonlijke gegevens of inlogdata en paswoorden.

De overheidswaakhond CERT.be wijst op een dubbel probleem met de malafide websites. Niet alleen zijn ze een instrument waarmee hackers proberen in te breken, ze verspreiden ook verkeerde informatie en valse geruchten over het coronavirus. De federale opsporingsdienst publiceerde enkele tips.

Geen firewall

‘Hackers proberen massaal mensen vanop hun werkcomputers, die op het thuisnetwerk niet met de gewone firewall beschermd zijn, naar phishing-websites rond het thema corona te lokken’, waarschuwt ook de cybersecurityfirma Secutec.

‘Men ontvangt een e-mail of een bericht op sociale media zoals ‘Ben jij besmet met corona? Ontdek het hier’. Als je zo’n website opent met een onbeveiligde computer, kunnen ze makkelijk een virus op je computer plaatsen of je computer zelfs helemaal overnemen zonder dat je het zelf doorhebt.’

Na de ‘lockdown’

Secutec waarschuwt er nog voor dat het gevaar zich pas over enkele weken, bij de terugkeer naar het werk, volop kan manifesteren. Werknemers dreigen dan hun besmette computer in te pluggen op het bedrijfsnetwerk, waardoor het computervirus zich over het hele bedrijf verspreidt.

Lees ook:

Meer