Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 29 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Grote cruiseschepen mogen Venetië niet meer binnen

Logo Business AM
Lifestyle

08/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Na 13 jaar van protest zijn de inwoners van Venetië er in geslaagd de almacht van de grote cruiseschepen te breken. Megaschepen zoals de Queen Elizabeth op de foto boven zullen niet langer bij het historische stadscentrum mogen aanleggen.

In Venetië is de situatie bijzonder delicaat. De stad, die tot het werelderfgoed van de Unesco behoort, zinkt langzaam weg. Cruiseschepen zouden tot die bedreiging nog bijdragen omdat ze de fundamenten van de stad zouden aantasten.

Vanaf begin volgende maand zullen deze schepen worden omgeleid naar dokken op veilige afstand van het historische stadscentrum. Op langere termijn zal buiten de stad een nieuwe terminal worden gebouwd. De stad zal in samenspraak met de inwoners beslissen wat daarvoor de beste optie is.

Burgemeester Luigi Brugnaro vraagt de Unesco ondertussen om de stad op een erfgoed-blacklist te zetten. Dat zou betekenen dat cruiseschepen de stad onder geen beding nog binnen mogen.

Rechtstreekse aanleiding voor het verbod was een zwaar incident begin juni, waarbij het cruiseschip MSC Opera in het Canale della Giudecca in Venetië de kade en een toeristenboot ramde. Het ongeval veroorzaakte niet alleen aanzienlijke schade, maar zaaide tevens paniek bij tientallen mensen op de kade en de toeristenboot. Gelukkig vielen er slechts vier licht gewonden. Maar iets meer dan een maand later kon een ander cruiseschip tijdens een storm pas op het allerlaatste ogenblik vermijden de esplanade van Venetië te rammen. De opeenvolging van incidenten was voor het stadsbestuur van de Italiaanse stad reden om in te grijpen.

Venetië en andere toeristische trekpleisters ondernemen actie

Venetië roept ook andere populaire Europese bestemmingen voor cruiseschepen op samen de problemen rond toenemende overlast aan te pakken. De Italiaanse stad wil samen met onder meer Barcelona, Dubrovnik en Marseille bekijken welke initiatieven de bestemmingen kunnen nemen om de problematiek aan te pakken. 

Venetië, maar ook andere grote Europese havensteden, worstelen al geruime tijd met dubbele gevoelens tegenover het cruisetoerisme. Uiteraard verwelkomt de stad de inkomsten die de cruises opleveren, maar anderzijds veroorzaakt de activiteit ook een belangrijke overlast.

Uit cijfers van de Cruise Lines International Association blijkt dat cruiseschepen dit jaar ongeveer dertig miljoen toeristen zullen vervoeren. Dat is nagenoeg 70 procent meer dan tien jaar geleden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton