Grootste brouwer haalt Oekraïens bier naar Nederland

Biergigant AB InBev brengt het Oekraïense biermerk Chernigivske naar Nederland. De verkoopopbrengsten zullen volgens het bedrijf worden gedoneerd aan organisaties die humanitaire hulp verlenen in het door Rusland binnengevallen Oekraïne.

Begin mei moet het in tal van winkels en in de horeca beschikbaar zijn. AB Inbev zegt in het kader van het initiatief een bedrag toe van minimaal 5 miljoen euro aan de hulporganisaties, waaronder Caritas International.

Grootste brouwer

Met een omzet van ruim 54 miljard dollar in 2021 is AB Inbev veruit de grootste bierbrouwer ter wereld. Het concern verkocht vorig jaar bijna 582 miljoen hectoliter bier. De brouwer is bekend van merken als Bud, Hertog Jan, Jupiler en Leffe.

Volgens AB InBev is Chernigivske het populairste biermerk van Oekraïne. Normaal wordt het in Oekraïne zelf gebrouwen maar nu laat AB InBev het in verschillende brouwerijen in Europa maken, onder meer in Duitsland en België.

Oekraïens bier

“De humanitaire crisis zet het leven van miljoenen mensen op zijn kop. Door Chernigivske buiten Oekraïne op de markt brengen kunnen leveren we een extra bijdrage leveren aan humanitaire hulp voor Oekraïne”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Hopelijk willen veel consumenten daar aan bijdragen.”

Begin april werd het Oekraïense bier al op de markt gebracht in het Verenigd Koninkrijk. Hoe het daar precies verkoopt kan een woordvoerder niet zeggen. Maar het is de bedoeling dat het bier in meerdere landen beschikbaar wordt. Dat zal in eerste instantie tijdelijk zijn, maar als er veel vraag is blijft het mogelijk langer verkrijgbaar.

Het initiatief wordt geleid door Anna Rudenko. Zij is marketingdirecteur van Chernigivske in Oekraïne. Momenteel verblijft ze in België, waar ze vorige maand met een deel van haar familie naartoe is gevlucht vanwege de oorlog in haar thuisland.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20