Twee bierreuzen verlaten Rusland; één houdt er kater van 400 miljoen euro aan over

De Nederlandse bierbrouwer Heineken zal zijn activiteiten in Rusland volledig stopzetten. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De kostprijs die met de stopzetting gepaard gaat, zou 400 miljoen euro bedragen. Eerder had Heineken meegedeeld nieuwe investeringen in en export naar het land te zullen staken. Ook rivaal Carlsberg trekt de stekker uit de Russische markt.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat Rusland zijn land was binnengevallen, heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er bij internationale bedrijven op aangedrongen de Russische markt te verlaten. Dat hebben er intussen al een hele hoop gedaan; voor sommige, zoals nogal wat Franse ondernemingen, blijft het echter business as usual.

“We zijn geschokt en diepbedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren”, klinkt het in een verklaring. “We hebben geconcludeerd dat Heinekens eigendom van de activiteiten in Rusland niet langer houdbaar of levensvatbaar is in de huidige omgeving”, aldus nog de brouwgigant.

Salarissen 1.800 Russische werknemers

Het bedrijf oppert dat het de salarissen van zijn 1.800 Russische werknemers tot het einde van dit jaar kan garanderen. De bierbrouwer verwacht “een bijzondere waardevermindering en andere uitzonderlijke lasten zonder kasstroom van ongeveer 400 miljoen euro”.

Ook zegt Heineken te streven naar een “ordelijke overdracht” en het bedrijf gedurende een overgangsperiode met beperkte activiteiten te zullen voortzetten. Het internationale biermerk hoopt op die manier het risico van nationalisatie, niet denkbeeldig in Poetins Rusland, zo klein mogelijk te houden.

Hoewel Heineken een belangrijke speler is op de Russische markt, vertegenwoordigt de verkoop daar slechts 2 procent van het totaal van het bedrijf, weet Reuters. Het Nederlandse bedrijf verkocht in Rusland verschillende lokale biermerken, zoals Oxota en Bereg Baikala, schrijft RTL Nieuws.

Acht brouwerijen

Maar ook Carlsberg, de westerse brouwer die het meest actief is op de Russische markt, houdt het intussen voor bekeken in het land dat de Oekraïne-oorlog heeft gestart.

“We hebben de moeilijke en onmiddellijke beslissing genomen om onze activiteiten in Rusland volledig af te stoten, wat volgens ons in de huidige omstandigheden de juiste beslissing is”, zegt Carlsberg in een verklaring. “Na voltooiing zullen we geen aanwezigheid meer hebben in Rusland.”

De Deense bierbrouwer was deze maand begonnen met een “strategische herziening” van zijn Russische activiteiten, maar had zijn acht brouwerijen in het land in bedrijf gehouden.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20