Wordt dit de nieuwe topman bij AB InBev?

De zoektocht naar een opvolger voor Carlos Brito, CEO van AB InBev, is bijna afgerond, meldt Bloomberg. Volgens de nieuwssite zou de nieuwbakken CEO worden voorgesteld bij de volgende aandeelhoudersvergadering op 28 april.

Volgens bronnen van Bloomberg is de kans groot dat de 47-jarige Michel Doukeris, topman bij AB InBev die momenteel de Noord-Amerikaanse tak bij AB InBev leidt, in de voetsporen van Brito zal treden. Verwacht wordt dat de wissel bij de volgende aandeelhoudersvergadering op 28 april zal bekendgemaakt worden.

Opnieuw een Braziliaan aan het roer

Met Doukeris kiest de biergigant voor talent uit eigen huis. De man is al geruime tijd actief voor AB InBev. In 1996 ging hij aan de slag voor de bierbrouwer. Hij leidde toen belangrijke divisies van de groep. Doukeris was ook een tijdje verkoopdirecteur alvorens hij de leiding van de Noord-Amerikaanse tak op zich nam. Daarmee is de man momenteel verantwoordelijk voor een regio die garant staat voor ongeveer een derde van de omzet.

Misschien niet zo’n onbelangrijk detail: Doukeris is, net zoals Brito, een Braziliaan. We mogen immers niet vergeten dat de bierbrouwer een belangrijke Braziliaanse aandeelhouderstak heeft.

Ook de prestaties van Doukeris zal veel aandeelhouders plezieren. Zo is de topman erin geslaagd om na vele jaren van achteruitgang de omzet in Noord-Amerika weer op te krikken.

Einde tijdperk

Hoe dan ook komt er bij Brito’s vertrek een einde aan een tijdperk voor AB InBev. De manager begon zijn brouwerscarrière in 1989, bij Brahma in Brazilië. Daar werkte hij voor Jorge Paulo Lemann, die bij 3G in de potten roerde. Brahma transformeerde in Ambev, na een agressief overnamebeleid van enkele jaren. In 2004 kwam Brito aan het hoofd van Ambev.

In dat jaar fuseerde Ambev met het Belgische Interbrew, dat Stella Artois in huis had. Daaruit ontstond InBev. Vier jaar later vrat die megabrouwerij ook nog het Amerikaanse Anheuser Busch, de maker van Budweiser, op.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20