‘Bierreus AB InBev op zoek naar vervanger voor topman Carlos Brito’

Einde van een tijdperk bij AB InBev? De Belgisch-Braziliaanse biergroep achter onder meer Stella Artois en Budweiser gaat op zoek naar een vervanger voor de Braziliaan Carlos Brito, die al 16 jaar het bedrijf leidt. Dat weet de Britse krant Financial Times.

De Braziliaan die de bierbrouwer door een aantal grote fusies heeft geleid, zou volgend jaar de troon afstaan en baan ruimen, weet de FT op basis van anonieme bronnen.

Vervanging voor Brito

Wie volgt Brito op? AB InBev heeft een stevige reputatie als het over interne promoties gaat, maar toch zou het bedrijf deze keer extern zoeken. Headhuntersbureau Spencer Stuart zou aan boord gehaald zijn om een vervanger te zoeken.

Als het dan toch een interne kandidaat moet worden, wordt de naam van Michel Doukeris genoemd. Doukeris is momenteel hoofd voor Noord-Amerika. Andere interne kandidaten zouden afvallen.

Zware jaren

Het is niet de eerste grote verandering op managementvlak waar AB InBev mee bezig is in de laatste maanden. In het laatste anderhalvejaar moest het bedrijf ook al afscheid nemen van zijn financieel directeur en van de voorzitter van de raad van bestuur.

Die grote verschuivingen in de toplaag hebben wellicht iets te maken met de grote schuld van AB InBev. Die stamt nog altijd uit de tijd van de overname van SABMiller. Die geeft AB InBev de dominante positie in de markt, maar kostte toen, in 2016, zowat 79 miljard pond of 88 miljard euro.

De deal was het kroonjuweel op twee decennia aan overnames, het grootste deel onder auspiciën van Brito. Een nieuwe chef bij AB InBev moet dan ook goedgekeurd worden door verschillende stemmen in die raad van bestuur.

Enerzijds is er de Belgische families die Interbrew leidden. Anderzijds zijn er de drie Braziliaanse grondleggers van 3G Capital. Daarnaast zijn er ook nog de grote aandeelhouders Altria en de Colombiaanse Santo Domingo-familie.

Einde van een tijdperk

In elk geval komt er bij Brito’s vertrek een einde aan een tijdperk voor AB InBev. De manager begon zijn brouwerscarrière in 1989, bij Brahma in Brazilië. Daar werkte hij voor Jorge Paulo Lemann, die bij 3G in de potten roerde. Brahma transformeerde in Ambev, na een agressief overnamebeleid van enkele jaren. In 2004 kwam Brito aan het hoofd van Ambev.

In dat jaar fuseerde Ambev met het Belgische Interbrew, dat Stella Artois in huis had. Daaruit ontstond InBev. Vier jaar later vrat die megabrouwerij ook nog het Amerikaanse Anheuser Busch, de maker van Budweiser, op. Het eindresultaat moet Brito nu overlaten in andere, wellicht jongere handen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20