Grootste bank van Japan lanceert aan yen gekoppelde stablecoin

De trust banking-tak van Mitsubishi UFJ is van plan om blockchain-technologie te gebruiken bij de effectenhandel. De bank zou namelijk een stablecoin als betaalinstrument laten fungeren.

Waarom is dit belangrijk?

Mitsubishi UFJ is de grootste bank van Japan: volgens Statista houdt de financiële instelling een activaportefeuille ter waarde van 359.000 miljard yen (zo’n 2.733 miljard euro) aan. De lancering van een stablecoin - een cryptomunt of digitale munt met klassieke valuta, zoals de yen, als onderpand - door een bank als deze is de zoveelste symbiose tussen crypto en de traditionele financiële wereld. Wordt crypto mainstream?

Mitsubishi UFJ Trust is van plan een stablecoin uit te geven als betaalmiddel om de onmiddellijke afwikkeling van effectentransacties mogelijk te maken. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. De stablecoin zal worden gekoppeld aan de Japanse yen.

Mitsubishi UFJ wil het afwikkelingsproces, dat momenteel een paar dagen duurt, versnellen en miljoenen dollars besparen door het onmiddellijk te laten plaatsvinden, weet cryptonieuwssite CoinDesk.

In die zin zal het vergelijkbaar zijn met de JPM Coin van de Amerikaanse bankreus JP Morgan. Die is gericht op het versnellen van groothandelsbetalingen, zoals obligatietransacties.

Regeltjes voor stablecoins

Japan wil dit jaar nieuwe regels voor stablecoins doorvoeren. Zo zouden alleen banken en overboekingsdiensten de cryptomunten mogen uitgeven, meldde The Verge eerder.

Banken en andere financiële instellingen zouden dus stablecoins mogen uitgeven op grond van de nieuwe wetgeving, die de uitgifte van dergelijke digitale munten door vooral particuliere bedrijven moet beperken.

De financiële toezichthouder wil deze regels invoeren, na soortgelijke plannen om stablecoins in de VS te reguleren. In november vorig jaar moedigde het Amerikaanse ministerie van Financiën nog het Congres aan om wetgeving aan te nemen die zou verhinderen dat andere entiteiten dan banken stablecoins uitgaven.

Het probleem met stablecoins, zo betogen steeds meer Amerikaanse economen, is dat we niet weten of de bedrijven erachter over voldoende kapitaal in reële dollars beschikken om de hoeveelheid digitale valuta die ze op de markt hebben gegooid, te absorberen.

(evb)

Meer