Griekse regering ziet economie volgend jaar met 4,5% groeien na heropleving in 2021

De Griekse economie zou volgend jaar met 4,5 procent moeten groeien. Dit voorspelde de regering vrijdag in haar definitieve begroting voor 2022. De heropleving van de Griekse economie blijkt sterker dan verwacht. Dat dankt het land vooral aan steeds meer toeristen, een grotere interne vraag en een stimulans door de steunmaatregelen van de overheid.

De autoriteiten verwachten dat de economie dit jaar met 6,9 procent zal groeien, de derde opwaartse bijstelling in de afgelopen drie maanden. Deze prognose is zelfs nog beter dan de prognose van 6,1 procent van de ontwerpbegroting die in oktober bij het parlement is ingediend, volgens minister van Financiën Christos Staikouras.

De Griekse productie kromp in 2020 nog met een forse 9,0 procent. Dat als gevolg van een reeks lockdowns als gevolg van de Covid-19-pandemie. De economische groei remde daardoor fel af en de vitale toeristische sector werd zwaar getroffen.

Comeback

Uit recente gegevens voor 2021 blijkt dat de economie meer dan twee derde van het verloren bruto binnenlands product (bbp) heeft teruggewonnen. En dat allemaal in een jaar waarin de economische activiteit toch nog beperkt werd door de coronamaatregelen, die het land de eerste zes maanden in een greep hielden, zo schreef Staikouras in een voorwoord bij de ontwerpbegroting.

Volgens de begroting zal de overheidsschuld volgend jaar naar verwachting 189,6 procent van het bbp bedragen. Hiervoor werd die schuld 197,1 procent geschat, terwijl het primaire begrotingstekort volgend jaar naar verwachting “slechts” 1,2 procent van het bbp zal bedragen, terwijl dat voor 2021 nog op 7,3 procent lag.

Griekenland heeft van 2010 tot 2015 drie internationale reddingsoperaties ter waarde van meer dan 260 miljard euro nodig gehad om een faillissement te voorkomen. Hervormingen en privatiseringen zijn een belangrijke pijler van de aanpassingen om aan de bail-outs te voldoen. Het land verwacht in 2022 zo’n 2,2 miljard euro op te halen uit de privatisering van havens, vastgoedactiva en nationale snelwegen, volgens de begroting.

Risico’s

De begrotingsraad, een onafhankelijk orgaan dat de macro-economische prognoses beoordeelt, zei eerder dat hij de prognoses van de regering had goedgekeurd. Al waren er ook risico’s aan verbonden voor 2022.

Deze kunnen voortvloeien uit een eventuele heropflakkering van de pandemie, die nieuwe maatregelen ter ondersteuning van de economie zou vergen. De begroting voegt daaraan toe dat “langdurige inflatiedruk, vooral in de energiesector” compenserende maatregelen noodzakelijk kan maken.

Griekenland heeft zich donderdag aangesloten bij een aantal andere Europese landen door meer beperkingen op te leggen aan degenen die niet tegen Covid-19 zijn gevaccineerd. Ook onder de Grieken is het aantal besmettingen de afgelopen weken sterk gestegen.

Dat aantal bereikte deze maand zelfs een recordhoogte. Daardoor is de gezondheidszorg, die het toch al moeilijk heeft, onder druk komen te staan. De regering geeft artsen uit de particuliere sector in vijf regio’s in Noord-Griekenland de opdracht om de openbare ziekenhuizen bij te staan.

De staatsbegroting zal voor het einde van het jaar in stemming worden gebracht.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.