Corona helpt Griekenland eindelijk af van de fax

De Griekse overheid neemt een stap in het digitale tijdperk en gaat voortaan alle onderlinge communicatie digitaal uitvoeren. Als een van de laatste landen in Europa laat Griekenland de faxmachine achter zich.

Vanaf januari gaat het beleid gelden waarbij communicatie van, naar en tussen overheden digitaal dient te verlopen. Door de coronacrisis wordt de stap maanden eerder genomen dan origineel het plan was. Ook in Griekenland werken veel meer mensen vanuit huis, waar het makkelijker is om in te loggen in een mailbox dan om een fax te ontvangen.

De Griekse regering heeft sinds maart een nieuwe website gelanceerd waarop burgers hun overheidszaken kunnen regelen. Voorheen moesten ze fysiek in de rij staan om documenten te ontvangen. Inmiddels zijn ruim vijfhonderd diensten beschikbaar gekomen op de website, zoals het aanvragen van een bouwvergunning. De website werd gelanceerd zodat burgers toch in contact konden komen met de overheid als ze thuis moesten blijven.

Estland

De verantwoordelijke minister ziet Estland als “kompas”. Daar kunnen burgers “alles behalve drie dingen online kunt doen: trouwen, scheiden en een huis kopen. We hopen dat we hetzelfde niveau kunnen bereiken door de komende maanden meer diensten toe te voegen en te integreren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20