Grieken eisen 280 miljard van Duitsland

Griekenland maakt zich klaar om van Duitsland een bedrag van 280 miljard euro te eisen. Griekenland wil dat geld als compensatie voor de schade die het land door toedoen van de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog heeft geleden. Dat heeft de Duitse krant Der Spiegel gemeld.

Opgemerkt wordt dat de Griekse premier Alexis Tsipras met het indienen van de schadeclaim heeft gewacht tot zijn land niet langer van buitenlandse financiële steun afhankelijk was. Duitsland heeft eerder al duidelijk gemaakt geen enkele intentie te hebben om de Griekse schadeclaims in te willigen.

Lening

De tweede wereldoorlog heeft in Griekenland 1,4 miljoen doden en gewonden gemaakt. Dat komt overeen met 19 procent van de toenmalige Griekse populatie. Bovendien wordt erop gewezen dat de Duitse bezetters zeventigduizend Griekse joden naar de concentratiekampen hebben gestuurd. Nagenoeg niemand is teruggekeerd. Daarnaast werden ook nog eens 130.000 Griekse burgers geëxecuteerd.

Uit een audit twee jaar geleden blijkt dat Griekenland recht zou hebben op 269,5 miljard herstelbetalingen voor de Duitse bezetting. Daarnaast is er ook een lening van 476 miljoen Reichsmarks die Griekenland destijds verplicht werd aan Duitsland toe te staan en die de eigen economie ten gronde richtte.

“De voorbije twee jaar bleef de audit in de Griekse archieven bewaard,” aldus nog Der Spiegel. “Alexis Tsipras blijkt nu echter van plan te zijn om het thema opnieuw aan te kaarten en een campagne te starten om de herstelbetalingen op te eisen. Dat geldt ook voor de oorlogslening, die nooit werd terugbetaald en waarvoor nu een bedrag van 10 miljard euro wordt geëist.”

“In een tweede fase zou Griekenland zijn argumenten terzake ook willen voorleggen aan internationale instellingen zoals het Europese Parlement, de Europese Raad en de Verenigde Naties. In een derde fase zou Griekenland aan Duitsland een oproep doen om onderhandelingen over de herstelbetalingen te starten.”

Internationaal Gerechtshof

Algemeen wordt echter verwacht dat de Griekse eis door Duitsland zal worden afgewezen. “Duitsland heeft in het verleden al duidelijk gemaakt dat Griekenland geen wettelijk recht heeft om voor de tweede wereldoorlog schadeclaims in te dienen,” betoogt Der Spiegel.

“Een woordvoerder van het Duitse ministerie van financiën zei eerder al dat de Griekse claim meer dan zeventig jaar na het einde van de oorlog elke legitimiteit heeft verloren. Bovendien wijst men erop dat Duitsland in de jaren vijftig van de voorbije eeuw aan Griekenland een schadevergoeding van 25 miljoen dollar heeft betaald. Dat zou vandaag een waarde van 220 miljard dollar vertegenwoordigen.”

“Tevens wordt gewag gemaakt van een schadevergoeding van 115 miljoen mark – vandaag ongeveer 230 miljoen dollar – die in de jaren zestig aan de Griekse slachtoffers van de Duitse bezetting werd betaald.”

“Volgens een aantal Griekse juristen zou die Duitse weigering voor Griekenland echter een reden kunnen zijn om het dispuut aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag voor te leggen,” zegt echter Der Spiegel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20