De Griekse crisis is nu officieel voorbij. Of niet?

Griekenland staat maandagochtend voor het eerst sinds 2010 financieel weer op eigen benen. Het land kreeg op acht jaar tijd in totaal zo’n 290 miljard euro aan noodhulp in ruil voor de implementering van zeer onpopulaire besparingsmaatregelen. Vanaf maandag kan het land opnieuw zelfstandig geld ophalen op de financiële markten.

Mario Centeno, de Portugese voorzitter van de Eurogroep (Europese ministers van Financiën), feliciteerde Griekenland met die herwonnen vrijheid en ook Europa en de schuldeisers slaken meer dan waarschijnlijk een zucht van opluchting nu ‘de affaire Griekenland’ niet langer om de zes maanden op de agenda zal verschijnen. Toch zal Europa de financiële ontwikkelingen in het land met argusogen blijven volgen. 

Revalidatie is nog lang niet voorbij

De Griekse patiënt mag dan al niet langer aan het infuus liggen, zijn revalidatie is nog lang niet voorbij en hij draagt de diepe sporen van acht jaar van besparingen. 

In 2010 moest Griekenland toegeven dat het niet langer meer voor zichzelf kon zorgen, nadat de schuldenlast de economie dreigde te wurgen. In april 2010 deed het land dan een beroep op internationale noodhulp.

Om te voorkomen dat de fouten uit het verleden worden herhaald, heeft Griekenland grote toegevingen moeten doen in ruil voor een beperkte vrijheid. Maar de schulden van Griekenland blijven met 180% van het bbp buitengewoon hoog. 

Voor de Grieken zelf verandert er weinig: zwarte miserie

Voor de Grieken zelf verandert maandag weinig: de hervormingen gaan gewoon verder, net als de privatisering van staatsbedrijven en de reductie van de staatsschuld. Het gros van de gemaakte schulden moet tegen 2032 worden terugbetaald. Geen mens die weet hoe Griekenland er dan uit zal zien. Wel dat de economie sterk zal moeten groeien om aan deze nu al jaren durende financiële nachtmerrie te ontsnappen.

Daar is Varoufakis

In de Duitse boulevardkrant BILD ziet voormalig minister van Financiën Varoufakis de toekomst somber in:

,,Griekenland staat op hetzelfde punt, bevindt zich in hetzelfde zwarte gat, en het zinkt er iedere dag dieper in weg. Ook omdat de besparingsrichtlijnen van de schuldeisers investeringen en consumptie verhinderen.”

Maar volgens Mario Centeno heeft het land ondanks alles een nieuwe basis gelegd voor een gezonde economische groei. Hij verwijst naar de toenemende economische groei, de handels- en begrotingsoverschotten, en de dalende werkloosheid.

Oordeel zelf:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.