Goud keert huiswaarts, want westerse sancties tegen Rusland vormen een precedent

Volgens een enquête van investeringsspecialist Invesco onder 57 centrale banken en 85 staatsinvesteringsfondsen repatriëren steeds meer landen hun goudreserves. Ze doen dat als bescherming tegen de sancties die het Westen aan Rusland oplegt.

Waarom is dit belangrijk?

75 jaar na de akkoorden van Bretton Woods is de rol van goud in het internationale monetaire systeem nog lang niet uitgespeeld. Centrale banken en staatsinvesteringsfondsen heroverwegen "fundamenteel" hun strategieën, omdat zij geloven dat hogere inflatie en geopolitieke spanningen zullen blijven duren. De verschuiving naar binnenlands goudbezit is ook een reactie op de bevriezing door het Westen van de reserves van de Russische centrale bank.

In het nieuws. Een groeiend aantal landen brengt hun fysieke goudreserves terug naar huis om sancties op buitenlandse activa te vermijden.

Zoom in. Bijna 60 procent van de respondenten zegt dat goud hierdoor aantrekkelijker is geworden.

  • Centrale banken hebben in 2022 en begin 2023 recordaankopen van goud gedaan als bescherming tegen hoge inflatie en als veilige haven.
  • China en Turkije zijn verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de wereldwijde goudaankopen. Ook Singapore, India
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer