Google gaf data aan de autoriteiten van Hongkong, hoewel het vorig jaar had gezegd daarmee te zullen stoppen

Google heeft in de tweede helft van 2020 gebruikersgegevens naar Hongkongse ambtenaren gestuurd. Dat gebeurde nadat Google had beloofd gegevensverzoeken van buitenlandse overheden niet meer te verwerken. Dat meldt Hong Kong Free Press.

Ambtenaren van Hongkong stuurden Google vorig jaar 43 verzoeken om gebruikersinformatie, volgens het transparantierapport van het bedrijf. Google ging in op drie van die verzoeken.

Eén verzoek betrof het vrijgeven van informatie vanwege een geloofwaardige bedreiging van iemands leven. De twee andere betroffen een onderzoek naar mensenhandel en werden ondersteund door een bevel dat was ondertekend door een overheidsrechter. Volgens de Terms of Service van het bedrijf, die wereldwijd van toepassing zijn, mag Google in dergelijke gevallen informatie verstrekken. 

Volgens het beleid van Google, inzake het opvragen van gebruikersgegevens, mag het bedrijf metagegevens van gebruikers verstrekken. Het gaat om namen, bijbehorende e-mailadressen, telefoonnummers, IP-adressen en factureringsgegevens.

Veiligheidswetten

Afgelopen juli heeft China vage maar ingrijpende nationale veiligheidswetten aangenomen. De wet verbiedt dat personen en bedrijven in Hongkong zich bezighouden met alle vormen van “afscheiding, subversie, terrorisme en samenspanning”. Mensen die de Chinese regering op deze manier ondermijnen, kunnen de maximumstraf van een levenslange gevangenisstraf krijgen.

De wet was een zware klap voor de prodemocratiebeweging in Hongkong en leidde tot protesten van inwoners en prodemocratieactivisten in de hele stad. De wet is volgens hen een duidelijke schending van hun burgerlijke vrijheden. Als onderdeel van de wet heeft China ook voor het eerst in de geschiedenis van Hongkong een formele aanwezigheid van Chinese veiligheidsagentschappen tot stand gebracht.

Privacy van gebruikers

Een week na de goedkeuring van de wet, kondigden Google en een aantal andere techreuzen, waaronder Facebook, Twitter en LinkedIn, aan dat zij zouden stoppen gegevensverzoeken vanuit Hongkong te verwerken. Google verbrak de banden met Hongkong zelfs omwille van de gegevensverzoeken.

Google zegt dat sommige buitenlandse regeringen haar om gegevens kunnen vragen, hetzij via de rechter, hetzij via diplomatieke kanalen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om informatie uit te wisselen tijdens een strafrechtelijk onderzoek. De techgigant zegt verder alle verzoeken te beoordelen en niet te reageren op verzoeken die de privacy van gebruikers kunnen schenden.

De drie gevallen uit Hongkong vielen echter niet onder het voorbeeld van een strafrechtelijk onderzoek. Google zei dat deze verzoeken werden verwerkt volgens de wereldwijde normen en procedures van het bedrijf.

(jvdh)

Meer