Good Country Index: België 12de beste land ter wereld

België is het op 11 na beste land ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Good Country Index, die landen rangschikt naargelang hun impact op het globale welzijn en de mensheid in het algemeen. De index neemt 35 factoren in overweging. Onder hen sociale en politieke aspecten, waaronder wetenschap, gezondheid, milieu, veiligheid en vrede.

De lijst rangschikt 163 van de 195 landen in de wereld. De punten die elk land behaalt op 35 verschillende factoren. Die worden gebundeld in 7 categorieën en dan samengeteld om een gemiddelde te bereiken. De meeste informatie wordt gehaald uit statistieken die worden opgesteld door de Verenigde Naties.

Wie zit achter de Good Country Index?

The Good Country Index is een initiatief van auteur Simon Anholt, een specialist in internationale betrekkingen. Hij adviseert wereldleiders bij het verbeteren van het engagement van landen met de rest van de wereld. Anholt heeft een eredoctoraat aan de University of East Anglia in Groot-Brittannië. Met zijn rangschikking wil hij de bijdrage van de verschillende landen aan de mensheid, de planeet en onze toekomst in kaart te brengen.

Europa onklopbaar

Europa komt als winnaar uit de editie 2019. Finland, Ierland, Zweden, Duitsland en Denemarken maken de top 5 uit. Slechts drie niet-Europese landen halen de top 20: Canada (10), Nieuw-Zeeland (18) en Australië (20). Nederland tuimelt naar de 13de plaats. Een jaar geleden stonden onze noorderburen nog eerst.

België

België scoort een eerste plaats voor zijn bijdrage aan Cultuur. Dat is al jaren onze sterkste categorie. Voor Wetenschap en Technologie scoren we een negende plaats. Ons land scoort zeer zwak voor zijn bijdrage aan de wereldvrede. We exporteren veel wapens, hebben weinig blauwhelmen en dragen onvoldoende bij aan de VN om die blauwhelmen operationeel te houden. In de sectie Planeet en Klimaat scoren we 22-ste.

Onderaan de rangschikking bevinden zich landen die in burger- en andere oorlogen betrokken zijn: Jemen, Libië en Irak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20