Goldman Sachs waarschuwt: “Berenmarkt heeft bodem nog niet bereikt”

Goldman Sachs waarschuwt: “Berenmarkt heeft bodem nog niet bereikt”
Handelaar bij de NYSE — foto: Getty Images

Ondanks het feit dat Wall Street de voorbije week een mooie opleving liet zien (denken we aan de comeback van techaandelen), zitten we nog steeds in een berenmarkt. Dat meent Sharon Bell, aandelenstrateeg bij zakenbank Goldman Sachs.

De beleggingsexpert beklemtoonde donderdag op de zakenzender CNBC het standpunt van haar werkgever: de berenmarkt op de beurzen is nog lang niet voorbij. Hoewel de winstvoorspellingen van bedrijven nu misschien nog positief zijn, zal dat niet lang meer het geval zijn, is de teneur.

Doorberekenen prijsstijgingen

De inflatie blijft doorwoekeren. Amerikaanse bedrijven zullen het steeds moeilijker krijgen om de prijsstijgingen aan de consumenten door te berekenen. Als gevolg daarvan zien de winstprognoses er volgens Bell dus veel te optimistisch uit. “De meeste CEO’s zien nog steeds een zeer hoge inflatie van de inputkosten, een zeer hoge inflatie van de grondstofkosten”, stipte Bell aan bij CNBC.

Bell opperde dat de eerste helft van dit jaar onder de omstandigheden “vrij goed” was geweest, met een redelijk sterke economische groei. Zelfs met die torenhoge inflatie zouden bedrijven erin geslaagd zijn om een deel van die extra prijsstijgingen door te berekenen, klonk het.

“De laatste paar kwartalen hebben de bedrijven het meeste doorberekend. Omdat de werkgelegenheid sterk is geweest, de economie sterk is geweest, de consumenten spaargeld hebben gehad – dus hebben ze dat grotendeels kunnen doorberekenen aan de consument”, betoogde de aandelenstrateeg.

“Maar ik denk dat het moeilijker zal worden om die door te berekenen aan de consumenten, en wij verwachten dat de winstmarges onder druk zullen komen te staan”.

Sterkere dollar

Aangezien de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de rentevoeten heeft verhoogd als antwoord op de stijging van de consumptieprijzen, zijn de kosten van leningen gestegen en is de dollar sterker geworden. Dat heeft dan weer de buitenlandse inkomsten van verscheidene grote spelers, waaronder Johnson & Johnson, Microsoft & Netflix, in de meest recente kwartaalresultaten uitgehold, schrijft Business Insider.

De dollar is intussen gestegen tot zijn hoogste peil in 20 jaar ten opzichte van verschillende andere belangrijke valuta. Dat betekent dus dat de waarde van de inkomsten uit belangrijke markten zoals Europa, India, Japan of Mexico, is gedaald.

  • Netflix, bijvoorbeeld, haalt 60 procent van zijn omzet uit internationale inkomsten.
  • Zonder het wisselkoerseffect zou de omzetgroei van Netflix in het tweede kwartaal 13 procent bedragen, en niet 9 procent.

Uit een recente analyse van Bloomberg blijkt dat verwijzingen naar de “te sterke dollar” in winstoproepen het hoogste niveau in drie jaar hebben bereikt.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.