Aandeel Coinbase laat mooie opleving zien tijdens “cryptowinter”

Op woensdag steeg het aandeel Coinbase met maar liefst 20 procent. De reden? De exchange zei niet blootgesteld te zijn aan Celsius, 3AC of Voyager Digital, drie cryptobedrijven die midden in een faillissementsprocedure zitten.

Woensdag in de voormiddag steeg het aandeel met maar liefst 20 procent tot een hoogtepunt van 79 dollar, alvorens in de middaghandel de winst tot 11 procent te beperken, schrijft Business Insider.

In een blogpost, geschreven door vier kaderleden, verzekert het bedrijf zijn klanten van de veiligheid van zijn platform. Coinbase zou fors inzetten op risicobeperkende maatregelen en dito protocollen. “Solvabiliteitszorgen rond entiteiten als Celsius, Three Arrows Capital (3AC), Voyager, en andere soortgelijke tegenhangers waren een weerspiegeling van ontoereikende risicocontrole”, oppert Coinbase.

De beurs voegt eraan toe dat het falen van die bedrijven niet veel te maken heeft met cryptomunten. De firma’s waren gewoonweg te veel schulden aangegaan, met “kortetermijnverplichtingen die niet goed waren afgestemd op activa met een langere looptijd”. “Wij geloven dat deze marktdeelnemers bevangen waren door de hectiek van een crypto-stierenmarkt en de basisbeginselen van risicobeheer vergaten”, klinkt het nog.

Faillissementen

De drie financieel geplaagde cryptospelers vroegen binnen enkele weken na elkaar het faillissement aan te midden van de cryptocrash eerder dit jaar.

Hedgefonds 3AC bleef in juni in gebreke op een lening van 670 miljoen dollar aan makelaar Voyager, nadat het in totaal 1,2 miljard dollar had uitgeleend ondanks dat het slechts 685 miljoen dollar aan activa bezat. Voyager vroeg later het faillissement aan met bezittingen ter waarde van slechts 110 miljoen dollar. Bij leenplatform Celsius was het allemaal nog ietsje duizelingwekkender: het bedrijf had 5,5 miljard dollar aan verplichtingen en bezat slechts 170 miljoen dollar aan activa.

Coinbase zegt zich niet met dergelijke praktijken bezig te houden. De onderneming merkte op dat ze geen deposito’s uitleent, tenzij in opdracht van klanten. Ze eist ook een onderpand van meer dan 100 procent van een lening en beweert deposito’s aan te houden in een verhouding van 1:1.

Beursdebuut

Het beursdebuut van Coinbase, vorig jaar in april, was een van de meest spraakmakende beursgangen van het jaar. Het was een dolle rit, van een openingsprijs van 381 dollar naar een piek van 430 dollar, om af te sluiten aan 328 dollar per aandeel. Daarmee was Coinbase toen een slordige 65 miljard dollar waard.

Intussen is het aandeel echter flink teruggevallen. Dat kan onder meer aan de weerslag van de “cryptowinter”, een periode met weinig animo in de cryptomarkt, toegeschreven worden.

Die donkere tijden in de sector indachtig liet Coinbase in juni nog weten 18 procent van zijn personeelsbestand te schrappen, om de kosten in de hand te houden. “We hebben vorig jaar te veel mensen aangeworven”, liet het Amerikaanse platform toen optekenen.

(ns)

Meer