Goldman Sachs verwacht dat olieprijs tegen het einde van dit jaar kan stijgen tot 110 dollar per vat: “Prijs kan in 2023 nog verder oplopen”

De OPEC+-landen hebben woensdag beslist om hun olieproductie te verminderen. Het doel is om de prijzen te verhogen. Een besluit dat Goldman Sachs ertoe bracht zijn prognoses voor zowel voor het einde van dit jaar als 2023 naar boven bij te stellen.

OPEC+ kondigde aan dat het de productie in november met 2 miljoen vaten per dag zou verlagen. Dat is twee keer meer dan verwacht. De prijs van het zwarte goud is sinds het hoogtepunt in maart met ongeveer 32 procent gedaald en de olieproducerende landen zijn vastbesloten de prijs weer op te drijven.

VS uiten kritiek

Die beslissing werd sterk bekritiseerd door de Verenigde Staten, die het zien als een strategie die Rusland in de kaart speelt. Het oliekartel houdt vol dat dat niet het doel is. Suhail al-Mazrouei, de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), spreekt van een “technische en geen politieke” vermindering.

Het is in ieder geval ver van zeker dat de wereld nog steeds op de Amerikanen kan rekenen om de verwachte prijsstijging binnen de perken te houden. De Amerikaanse regering overweegt een verbod op de export van brandstof in te voeren. Dat omvat diesel, benzine en andere geraffineerde aardolieproducten. Bedoeling is om de binnenlandse prijzen te drukken in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen.

Er bestaat een nog pessimistischer scenario

In het licht van dat nieuws heeft Goldman Sachs besloten zijn prognose voor de olieprijs te herzien. In een onderzoeksnota zegt de bank dat de olieprijs tegen het einde van het jaar kan stijgen tot 110 dollar per vat. Dat was bij een vorige prognose 100 dollar, weet Business Insider.

Bovendien denkt Goldman Sachs dat deze stijging in de eerste maanden van volgend jaar zal aanhouden. De bank sluit niet uit dat de prijs kan oplopen tot 115 dollar gedurende het eerste kwartaal van 2023.

Bovendien zijn volgens Damien Couverlin, hoofd energieonderzoek bij Goldman Sachs, “de opwaartse risico’s voor de prijzen mogelijk nog groter”. In het ergste geval zouden de prijzen nog verder de hoogte kunnen inschieten als de OPEC+-leden hun voorraden onverwacht zien dalen. Op dat moment zou alleen een scherpe daling van de vraag – veroorzaakt door te hoge prijzen – het bloeden kunnen stoppen.

Momenteel schommelt de prijs van een vat ruwe Brent-olie rond 93 dollar.

(ns/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20