Goldman Sachs: ‘Klanten bereiden zich voor op recessie’

Het sentiment over de wereldeconomie is stilletjes aan het keren. Volgens Markets Insider zijn de klanten van de Amerikaanse investeerdersbank Goldman Sachs zich aan het voorbereiden op een recessie.

Het is Alison Mass, topvrouw van de investeringsbankdivisie van Goldman Sachs, die de kat de bel aanbindt. Volgens haar nemen de grote cliënten van de investeerdersbank hun voorzorgen voor een nieuwe periode van recessie. ‘Ik zag onlangs een topman van een investeringsfirma met bezittingen over de hele wereld. Hij vertelde dat hij al zijn bedrijfsleiders een recessie-checklist had gegeven met daarop negen taken’, vertelde ze aan Bloomberg TV.

Groeiverwachting in 2020

Het gaat dan om bijvoorbeeld het beperken van nieuwe investeringen of het invoeren van een aanwervingsstop, tenzij voor cruciale functies. Ook de leveranciers vragen om langere betalingstermijnen stond op het lijstje, stelt Mass. Als bedrijven langer mogen wachten met een betaling, is de kans groter dat ze die goederen ondertussen zelf al verkocht hebben. Op die manier komen bedrijven minder snel in de problemen met hun cashflow.

Dat de grote spelers zich beginnen te roeren, kan dus wijzen op een naderende recessie. Alleen zien de huiseconomen van Goldman Sachs de toestand nog niet negatief in. Ze pinnen het recessierisico in 2020 op één op de vijf.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20