‘Chinese economie zal stabiliseren in 2020, tenzij handelsdeal met VS afspringt’

De Chinese economie gaat volgend jaar met 5,8 procent groeien, dat verwacht de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Na een onrustig jaar zal de op één na grootste economie ter wereld ook stabiliseren. Maar het handelsconflict met de VS hangt als een donkere wolk boven die prognose.

Een stabilisering van de economie of zelfs een zwakke heropleving zou een goede zaak zijn voor de Chinese beleidsmakers. Dat stellen de economen van Goldman. In 2019 had de Chinese economie het niet onder de markt: de export kromp door het handelsconflict met de Verenigde Staten. Ook de fabrieksproductie en consumentenuitgaven hadden met zwakke cijfers te maken.

Om de economische groei van dit jaar boven de 6 procent te houden, sprongen de People’s Bank of China en de fiscale autoriteiten in de bres. Ze namen bijvoorbeeld maatregelen om de kredietverstrekking in China te stimuleren. Dat zal nodig blijven, zeggen de Goldman-economen. ‘In 2020 is verdere versoepeling nodig, met nadruk op fiscale maatregelen’, klinkt het.

Beslechting handelsoorlog cruciaal

Verder is er nog de stijging van de Chinese inflatie, als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het land. Die stond in september nog op het hoogste peil sinds 2013. Het probleem zal ook nog een tijdje aanhouden, meent Goldman Sachs. ‘Pas in de tweede helft van 2020 zal de algemene inflatie afzwakken’, schrijven ze.

Er is echter een grote ‘maar’ bij dit economische vooruitzicht. Als de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China afspringen, kan de situatie er gevoelig anders gaan uitzien. ‘De partijen hebben drijfveren om agressief te onderhandelen en ze lijken beide te denken dat ze het overwicht hebben. De volgende weken worden cruciaal’, klinkt het nog.

Bron: Bloomberg

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20