Chinese handel sputtert ondanks oplopend overschot

Het handelsoverschot van China werd opnieuw groter in september. Zowel de invoer als de uitvoer zijn echter sterk gedaald, een belangrijk teken van zwakte voor de tweede grootste economie ter wereld.

Het handelsoverschot van de Chinese economie was in september 2019 39,65 miljard dollar. Een stevige groei dus tegenover de 30,26 miljard dollar in dezelfde maand vorig jaar. Een handelsoverschot betekent dat de export van een land zijn import overtreft. In het algemeen is een positieve handelsbalans een teken van een sterke economie, maar hier is meer aan de hand.

Slabakkende economie

Zowel de Chinese invoer als de uitvoer zijn namelijk sterker gedaald dan verwacht in september. De Chinese export daalde voor de tweede maand op rij. De handelsoorlog met de Verenigde Staten blijft de tweede grootste economie ter wereld teisteren. De Chinezen voerden in september 3,2 procent minder uit in vergelijking met een jaar eerder, nadat het in augustus al met een procent gedaald was. Dalende exportcijfers kunnen een voorteken zijn van een slabakkende economie.

Ook de import vertoonde een aanzienlijke daling van 8,5 procent. Dat is een pak meer dan de 6 procent die economen hadden voorspeld. De dalende invoer is symptomatisch voor een zwakkere binnenlandse vraag. De import daalde al elke maand dit jaar, behalve in april.

Handelsakkoord

De zwakke handelsdata komen binnen nadat Chinese en Amerikaanse onderhandelaars vorige week een beperkt handelsakkoord sloten. Op die manier willen ze de ergste effecten van de handelsoorlog verzachten voor beide landen.

De Amerikanen hebben een geplande importheffing van 250 miljard dollar op Chinese goederen uitgesteld. De Chinezen op hun beurt hebben zich ertoe verbonden om voor minstens 40 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten te kopen. De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden en een basis kunnen zijn voor een breder handelsakkoord. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20