Amerikaanse industrie door zwaar weer, met gevolgen voor wereldeconomie

De Amerikaanse industrie incasseerde in september zijn grootste krimp in 10 jaar tijd. De beurzen reageren slecht op de cijfers en ook het woord ‘recessie’ steekt hier en daar de kop op.

De ISM-index van de industriële activiteit in september is de oorzaak van de ongerustheid op de beurzen. De ISM, oftewel het Institute for Supply Management, geldt als de belangrijkste barometer van de Amerikaanse industrie. Waar een cijfer boven de 50 op de index ‘groei’ betekent, stond deze in september op 47,8 punten en dus inkrimping. Het gaat om het laagste peil sinds juni 2009 én bovendien lager dan verwacht.

Recessie loert om de hoek?

En er zijn nog meer zorgen. De deelbarometer die de exportcijfers van de Amerikaanse fabrikanten in de gaten houdt, staat met 41 procent op het laagste peil sinds maart 2009. In augustus ging het nog om 43,3 procent. Deze cijfers rond de achteruitgang van de Amerikaanse industrie zijn stuk voor stuk waarschuwingen voor de globale economie, menen experts.

‘Wat deze vertragingen betreft, is er geen einde in zicht. Het risico op een recessie is reëel’, zegt Torsten Slok, hoofdeconoom van Deutsche Bank aan CNN. Ook de Danske Bank, de grootste financiële instelling van Denemarken, waarschuwt voor een kans van 30 procent op een wereldwijde recessie binnen de 2 jaar.

Trump verwijt Fed

Donald Trump wijst in een tweet naar de hoge interestvoeten en de sterke dollar als redenen voor de deprimerende cijfers. Volgens de Amerikaanse president zijn de Federal Reserve en de voorzitter van die centrale bank, Jerome Powell, verantwoordelijk voor de negatieve impact op de Amerikaanse fabrikanten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1179041970590748672

WTO past groeiverwachting aan

Tegelijk met de cijfers over de Amerikaanse industrie heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) haar groeiverwachting voor dit jaar aangepast. De WTO gaat nu uit van 1,2 procent, tegen 2,6 procent voordien. Bovendien bedraagt de schatting voor 2020 niet langer 3 procent, maar 2,7 procent.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank – EPA

Aanleiding is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Vooral Amerikaanse bedrijven die voedingsmiddelen, dranken en tabaksproducten vervaardigen, hebben naar eigen zeggen te lijden onder de spanningen tussen de 2 landen. Ook de aanhoudende brexit-onzekerheid is niet bevorderlijk voor de wereldeconomie.

Ondertussen proberen centrale banken over de hele wereld om de economische vertraging te bekampen met renteverlagingen en andere monetaire stimuli. Halverwege september verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente al van -0,4 naar -0,5 procent. Doordat banken nu moeten betalen als ze geld bij de ECB plaatsen, hoopt de centrale bank dat de banken nog makkelijker krediet toekennen aan gezinnen en bedrijven.

Meer