Goed idee? Ieren krijgen geen corona-uitkering als ze naar buitenland op vakantie gaan

EPA

Ieren, die in de (tijdelijke) werkloosheid verzeild geraakt zijn door de coronacrisis en toch tegen de adviezen van Volksgezondheid in naar het buitenland vliegen voor een vakantie, krijgen tijdens de zomermaanden een verplichte quarantaine van twee weken opgelegd. Als ze die quarantaine niet uitzitten, krijgen ze geen werkloosheidsuitkering meer van de overheid.

In Ierland controleren de politie en de maatschappelijk werkers de gegevens van passagiers die op de luchthavens vertrekken. Vakantiegangers die door de coronacrisis een werkloosheidsuitkering ontvangen, verliezen die tijdelijk, tenzij ze na hun vakantie braaf twee weken in quarantaine gaan. Al 104 Ieren liepen tegen de lamp en speelden dus hun uitkering kwijt, meldt de overheid van Ierland in een persbericht.

Tot 350 euro per week

Onmiddellijk na het aankondigen van de lockdown in maart voerde de Ierse overheid een systeem van werkloosheidsuitkeringen in om mensen een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Wie daarvoor in aanmerking komt, krijgt tot 350 euro per week.

Ook werkzoekenden die al voor de pandemie een werkloosheidsuitkering kregen, riskeren om die te verliezen door op vakantie te gaan. Iers minister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid Leo Varadkar (Fine Gael) zei dat als een werkloze ‘niet oprecht op zoek is naar werk, ze hun uitkering kunnen verliezen.’

België niet op groene lijst

Ierland legt zijn bevolking één van de strengste reisbeperkingen van Europa op. Vorige week publiceerde de Ierse overheid een lijst met groene zones van landen die veilig zijn om naartoe te reizen. Daar mogen de Ieren heen zonder nadien in quarantaine te moeten, maar het algemene advies luidt om niet-essentiële reizen te vermijden.

Op de groene lijst staan 15 landen, waaronder Italië, Griekenland en Malta. België staat niet op de lijst.