Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wereld bezoekt liefst Europa

Logo Business AM
Economie

23/08/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

En dan resteert voor Europa niets anders dan een museum.’ Het is een uitspraak uit 2005 van de Amerikaanse journalist Thomas Friedman, die toen pas zijn boek ‘The Earth is Flat’ had gepubliceerd.  Ook de rest van zijn uitspraak was weinig flatterend, maar voor dat museum valt wel iets te zeggen. Uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat Europa al 20 jaar lang de absolute voorkeursbestemming van wereldreizigers is.

De Verenigde Naties geven cijfers vrij over het globale toerisme en daar hoort uiteraard de lijst van meest bezochte landen bij. Wat blijkt? Onze reisgewoontes bleven de voorbije 20 jaar opmerkelijk consistent.

Frankrijk is nu al twee decennia lang de absolute nummer 1. De wereld houdt van Europa, want de voorbije 20 jaar hebben we steevast drie vertegenwoordigers in de top 5. Naast onze zuiderburen zijn ook Spanje en Italië voorkeursbestemmingen voor toeristen. De Verenigde Staten en China maken de top 5 compleet al wisselen ze naargelang het decennium al eens van plek. 

Turkije top, VK verliest terrein

Onder de top 5 is vooral de daling van toerisme naar het Verenigd Koninkrijk opmerkelijk. Tussen 1998 en 2008 waren de Britten steevast de zesde bestemming ter wereld. Vandaag blijven ze met moeite in de top 10. Ook Canada, Rusland, Polen en Oekraïne hadden ooit een plaats bij de 10 meest bezochte landen op aarde, maar dat is niet langer het geval.

Turkije doet het steeds beter en klimt op van een plaats buiten de top 10 in 1998 naar een 8ste in 2008 en een 6de vandaag. Ook Duitsland en Mexico doen het goed, net als Thailand trouwens.

1998

2008

2018

1. Frankrijk Frankrijk Frankrijk
2. Spanje Verenigde Staten Spanje
3. Verenigde Staten Spanje Verenigde Staten
4. Italië China China
5. China Italië Italië
6. Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Turkije
7. Canada Oekraïne Mexico
8. Mexico Turkije Duitsland
9. Rusland Mexico Thailand
10. Polen Duitsland Verenigd Koninkrijk 

Europees toerisme bloeit als nooit tevoren, maar niet iedereen is daar blij mee

Het Europese toerisme bloeit dus als nooit tevoren, maar niet iedereen is daar blij mee. Barcelona probeert de bouw van nieuwe hotels tegen te houden, het Louvre museum in Parijs moest in mei sluiten omdat personeel de immer groeiende bezoekersmassa niet langer de baas kan en Amsterdam treedt strenger op tegen overmatig drinken en (gerelateerd?) wildplassen van buitenlandse gasten. Deze 3 steden maken deel uit van 10 Europese metropolen die deze zomer in een gezamenlijk schrijven hun zorgen uitten over de explosieve groei van Airbnb.

Een paar interessante cijfers uit een interessante en erg visuele bijdrage van journalist Arnau Busquets Guàrdia (Politico).

– Het aantal hotelovernachtingen in de EU 28 is tussen 2009 en 2017 met 29,3% gestegen.

– In België steeg het aantal overnachtingen met 32%. Daarmee rangschikt ons land in de middenmoot. Uitschieters zijn Litouwen (+ 189%) en Kroatië (+ 130%) en in negatieve zin Ierland  (+2%) en opmerkelijk genoeg Italië (+13%).

– Spanje is de voorkeursbestemming met 306 miljoen buitenlandse overnachtingen in 2017. Dan volgen het Verenigd Koninkrijk (279 miljoen), Italië (210 miljoen), Frankrijk (133 miljoen) en Griekenland (89 miljoen).  België telt 18,6 miljoen buitenlandse hotelovernachtingen.

In onderstaande grafiek de voorkeursbestemmingen voor toeristen die van buiten het land komen (links) en voor alle bezoekers samen (binnenlandse toeristen inbegrepen – rechts). Houdt de wereld vooral van Frankrijk, dan is binnen de EU voornamelijk Spanje koning.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton