Berlijn weigert zijn lokale chipbedrijven te verkopen aan Chinese spelers en heeft daar naar eigen zeggen goede redenen voor. Meer waarschijnlijk is echter dat Duitsland zich voorzichtig positioneert tussen Washington en Beijing.
De gevaarlijke geopolitieke koorddans van Duitsland

Waarom is dit belangrijk?
Hoewel Duitsland een deel van de haven van Hamburg verkocht aan China, volgt Berlijn de richtlijnen van Washington wanneer het aankomt op chips. Het land verijdelde al tweemaal een Chinese overname van een Duits chipbedrijf.De details: Berlijn is standvastig en blokkeert, voor de tweede keer al, een Chinese strooptocht doorheen zijn techlandschap.
- Het gaat dan ook over een speler in de chipsector die de productie van de waardevolle halfgeleiders faciliteert; ERS Electronic. Zij maken thermische houders die halfgeleiderwafers vastklampen tijdens het productieproces.
- Robert Habeck, Duits minister van Economie, kondigde woensdag aan dat de deal niet zou doorgaan. Habeck noemde ERS niet bij naam, maar de Financial Times kon via een insider vernemen over welk chipbedrijf het ging.
- Diezelfde week verijdelde Berlijn ook de aankoop van het Dortmundse chipbedrijf Elmos door het Chinese Silex Microsystems.
Gevaarlijke geopolitieke koorddans
Tussen de lijnen gelezen: Duitsland wil zowel Beijing als Washington paaien.
- Volgens de Duitse overheid zou de overname van Elmos de “openbare orde en veiligheid van Duitsland” bedreigd hebben, zonder een verdere verklaring te geven. Een deel van de Hamburgse haven in beslag nemen, lijkt volgens de autoriteiten echter geen risico’s in te houden.
- Habeck meent dat China via overnames van buitenlandse chipbedrijven zijn greep op de techsector wil uitbouwen. Een belangrijke doelstelling daarbij is het verzamelen van kennis over de machines die gebruikt worden om halfgeleiders te maken.
- China’s mogelijkheid om zelf chips te produceren (het merendeel van die deeltjes wordt momenteel in Taiwan en Zuid-Korea gemaakt) wordt namelijk assertief beperkt door de VS. Die vroegen aan verschillende buitenlandse firma’s om geen onderdelen voor chipproductie meer te verkopen aan China.
- Berlijn waagt zich dus aan een gevaarlijke geopolitieke koorddans waarbij het zowel China als de VS probeert te vriend te houden.
(kg)