Genoa, de oudste voetbalclub van Italië, komt in Amerikaanse handen

De Italiaanse cricket- en voetbalclub Genoa is al de zevende club in de Italiaanse hoogste divisie, de Serie A, die Amerikaans kapitaal aantrekt. De ploeg van Rode Duivel Zinho Vanheusden werd overgenomen door 777 Partners, een investeringsmaatschappij uit Miami.

777 Partners telt naar verluidt 150 miljoen euro neer voor Genoa. Het fonds zal 99,9% van Genoa’s aandelenkapitaal kopen, cash injecteren en bepaalde verplichtingen overnemen, schrijft persbureau Bloomberg.

Eigenaar Enrico Preziosi, die al 18 jaar het roer in handen heeft, was al een tijdje op zoek naar een overnemer. Hij blijft deel uitmaken van de directie van de club, weet Sporza. Ook CEO Alessandro Zarbano blijft aan boord.

“Het was tijd om de fakkel door te geven”, zegt Preziosi. “Ik heb altijd gezegd dat ik Genoa alleen zou overlaten aan een sterke en betrouwbare nieuwe eigenaar.”

Genoa is de club van Rode Duivel Zinho Vanheusden, een centrale verdediger, en Macedoniër Goran Pandev, een dribbelkont op leeftijd.

Private-equityfondsen

De Serie A, thuisbasis van spelers als Zlatan Ibrahimovic en de sterren van de Italiaanse nationale voetbalploeg, heeft geld nodig na decennialange onderinvestering. De competitie en haar teams hebben hun financiën verder zien teruglopen door de Covid-19 pandemie, waardoor de inkomsten uit uitzendingen en wedstrijden zijn gedaald.

Buitenlandse private-equityfondsen die zich richten op ondermaats presterende activa hebben zich al gestort op de financieel onder druk staande Italiaanse clubs. In 2018 nam Elliott Management Corp. de controle over AC Milan over en in mei stemde Oaktree Capital Group in met een reddingsoperatie voor Inter Milaan, dat nog steeds in handen is van het Chinese Suning. De Amerikaanse miljardair Dan Friedkin kocht AS Roma in 2020.

Ook Fiorentina, Bologna, Spezia en Venezia hebben Amerikaanse eigenaars. Net als Parma, dat vorig jaar zakte naar de Serie B.

Naast Genoa, de oudste voetbalclub van Italië, opgericht in 1893, bezit 777 Partners ook een aanzienlijk belang in de Spaanse club Sevilla FC. 

Lees ook: Rijke Amerikanen vervangen Chinese investeerders in het Europese voetbal

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20