Chinese eigenaar Inter Milaan voert gesprekken om club te verkopen

Meerdere private equity-groepen onderhandelen over een overname van Inter Milaan. Dat schrijft de Britse krant Financial Times

Suning Holdings, de Chinese hoofdaandeelhouder van de Italiaanse voetbalclub Inter Milaan, is in gesprek over de verkoop van de club aan meerdere private equity-groepen, waaronder het Britse BC Partners, het Amerikaanse Arctos Sports Partners en de Zweedse investeringsgroep EQT, waar de steenrijke familie Wallenberg achter schuilgaat.

Het Chinees elektronicaconcern is meerderheidsaandeelhouder van Inter Milaan sinds 2016, toen deze voor 270 miljoen euro een belang van 68,55 procent kocht. De eigenaars waarderen de Italiaanse topclub op maximaal 900 miljoen euro, zo zegt een bron dicht bij de onderhandelingen. 

Daarnaast zouden de onderhandelingen met BC Partners volgens de Financial Times het verst gevorderd zijn. Het is echter nog onduidelijk of Lionrock Capital, een in Hongkong gevestigde investeringsmaatschappij die 31,5 procent van de club bezit, ook zijn belang in Inter Milaan wil verkopen. 

Private equity-groepen investeren in sport

Private equity-groepen hebben het afgelopen jaar steeds meer belangstelling getoond voor sportclubs, onder andere om later de vruchten te plukken van clubs die geld tekort komen door zware verliezen veroorzaakt door de coronacrisis.

Zo trof corona ook het Belgisch voetbal hard: de Pro League meldde vorig jaar een daling van de inkomsten van bijna 50 procent voor de periode maart-september 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Er was toen sprake van een globaal inkomstenverlies van 275 miljoen euro.

Grootse plannen

Daarbij komt dat Inter Milaan honderden miljoenen euro’s uitgegeven heeft om sterspelers als Romelu Lukaku (foto) en Christian Eriksen binnen te halen met het oog op de landstitel. Daarnaast heeft de club ook plannen aangekondigd om tegen 2023 een stadion van 1,3 miljard euro te bouwen naast het huidige stadion in San Siro.

In september beëindigde de Engelse Premier League zijn contract voor uitzendrechten van 700 miljoen dollar (576 miljoen euro) met PPTV, een digitale zender die eigendom is van Suning. Het bedrijf had door corona een uitstel van betaling gevraagd en wilde het contract met de Premier League heronderhandelen. 

Lees ook: Nieuw transferrecord in internationaal voetbal

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20