Nieuw transferrecord in internationaal voetbal

João Félix tekende vorig jaar voor de duurste transfer. – REX

De wereldwijde transfermarkt heeft in 2019 een nieuw recordbedrag aangetikt van 6,6 miljard euro. Dat is 5,8 procent meer dan een jaar eerder, al vertraagt het groeiritme. Dat blijkt uit cijfers van wereldvoetbalbond FIFA.

Twee jaar geleden groeide de transfermarkt nog met 10,3 procent. De gemiddelde transfersom kende ook een kleine dip, van 2,6 miljoen euro in 2018 naar 2,43 miljoen euro vorig jaar.

18.000 transfers

‘De voorbije jaren heeft de transfermarkt een sterke groei laten optekenen,’ aldus de FIFA. ‘Acht jaar geleden ging het nog om een totaalbedrag van 2,4 miljard euro.’ In totaal werden vorig jaar 18.042 transfers geregistreerd. Dat is een stijging met 9,1 procent tegenover het jaar voordien.

Het rapport wijst erop dat slechts bij 15 procent van de transfers een koopsom moest worden betaald. In 64,3 procent was er immers sprake van een vrije transfer omdat het contract van de speler met zijn vorige ploeg was afgelopen of verbroken. Het resterende percentage gaat naar het huren of lenen van spelers.

Uit het rapport blijkt nog dat Europese clubs het voorbije jaar in totaal 5,05 miljard euro aan nieuwe spelers uitgaven. Daarmee nemen zij het overgrote deel van de wereldwijde transferactiviteit voor hun rekening. Engeland is weinig verrassend koploper met een transferactiviteit ter waarde van 1,36 miljard euro.

Spanje staat op een tweede plaats met een bedrag van 1,15 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 619 miljoen euro. De duurste speler het voorbije jaar was de Portugese middenvelder João Félix, die voor een bedrag van 139 miljoen euro van Benfica Lissabon naar Atlético Madrid verhuisde.

België

In België werd vorig jaar 164 miljoen euro betaald voor nieuwe spelers. Dat is een stijging met 22,9 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee staat het land op een achtste plaats. Bij uitgaande transfers van Belgische spelers was er sprake van een stijging met 64,6 procent tot 266 miljoen euro.

De duurste Belgische spelers het voorbije jaar waren Eden Hazard (Real Madrid) en Romelu Lukaku (Inter Milaan).

Lees ook: