FC Barcelona grootste geldmachine onder voetbalclubs

Van alle Europese clubs genereert FC Barcelona de hoogste omzet uit ticketverkoop, tv-rechten en commerciële activiteiten.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Money League-lijst die de consultancygroep Deloitte opstelt. De studie onderzoekt hoeveel omzet de clubs halen uit de activiteiten op wedstrijddagen (zoals ticketverkoop en VIP-arrangementen), tv-rechten en uit sponsoring en merchandising. Transferinkomsten worden niet meegerekend.

De Catalaanse grootmacht FC Barcelona, die net zijn trainer Valverde ontsloeg, lost zijn eeuwige rivaal Real Madrid af aan de top en haalt als enige meer dan 800 miljoen euro omzet.

Hoewel het Manchester United al enige tijd sportief niet voor de wind gaat, blijven de Mancunians een commerciële topper, met een derde plaats en ruim 100 miljoen euro meer omzet dan stadsgenoot Manchester City, dat sportief veel beter scoort.

De lijst wordt weinig verrassend gedomineerd door de vijf Europese topcompetities: Spanje, Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk. Er staat geen Belgische club in de topdertig. Ajax Amsterdam staat met bijna 200 miljoen euro omzet op plaats 23.

De tien grootste clubs qua commerciële omzet (Deloitte)
Meer