Messi en Ronaldo zijn niet langer de toptransfers in het Europese voetbal

In de transferactiviteit van het Europese voetbal staan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo niet langer meer centraal. Hun transferwaarde is immers drastisch gedaald. Dat blijkt uit een studie van het bureau CIES Football Observatory, dat een analyse heeft gemaakt van de transferwaarde van de spelers uit de vijf grootste Europese voetbalcompetities. De eerste plaats wordt nu ingenomen door Marcus Rashford, aanvaller bij Manchester United.

Volgens het rapport zou een kandidaat-overnemer 165 miljoen euro moeten betalen om Rashford te kunnen inlijven. Rashford onttroont in de ranglijst Kylian Mbappé, aanvaller bij Paris Saint-Germain (PSA), die een transferwaarde van 149,4 miljoen euro meekreeg.

Aanvallers

Op de tweede plek in de ranglijst – die wordt opgesteld op basis van een algoritme dat onder meer rekening houdt met de prestaties en de leeftijd van de speler en met de lengte van het contract – volgt nu Erling Haaland, de Noorse aanvaller van de Duitse club Borussia Dortmund.

Een club die Haaland wil aantrekken, zou volgens de studie met een transferbedrag van 152 miljoen euro rekening moeten houden. Trent Alexander-Arnold, verdediger van FC Liverpool, volgt op een derde plaats met 151,6 miljoen euro.

De top tien bestaat verder uit Bruno Fernandes (Manchester United), Kylian Mbappé (PSG), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Joao Félix (At:ético Madrid), Alphonso Davies (Bayern München), Raheem Sterling (Manchester City) en Kai Havertz (Chelsea FC). De waarde van Mbappé is tegenover vorig jaar gedaald omdat zijn huidige contract nog slechts een looptijd van achttien maanden heeft.

De top tien omvat zes aanvallers, twee middenvelders en twee verdedigers. De onderzoekers merken verder op dat vijfentwintig spelers een transferwaarde van meer dan 100 miljoen euro hebben. Ederson Moraes van Manchester City is met een waarde van 79,6 miljoen euro op een 44ste plaats de duurste doelman van Europa.

Lukaku

Romelu Lukaku (Intern Milaan) is met een transferwaarde van 97,6 miljoen euro de hoogst gerangschikte Belgische voetballer. Hij staat in de ranglijst op een 26ste plaats. Daarna volgt Kevin De Bruyne (Manchester City) met een waarde van 71,9 procent op de 77ste plaats.

De Bruyne staat daarmee één plek boven Youri Tielemans (Leicester FC), die 70,6 miljoen euro zou moeten kosten. Jérémy Doku (Stade Rennes) is op een 89ste plaats de laatste Belgische vertegenwoordiger in de top honderd. De waarde van Doku wordt momenteel geraamd op een bedrag van 65,4 miljoen euro.

‘Het lijkt vreemd dat binnen de top twintig van de Europese rangschikking met spelerswaarden geen spoor is terug te vinden van Lionel Messi (FC Barcelona) of Cristiano Ronaldo (Juventus Turijn),’ erkennen de onderzoekers. ‘Daarvoor zijn echter verschillende redenen. Beiden hebben immers voor een voetballer al een gevorderde leeftijd, terwijl ook hun huidige contracten stilaan op hun einde lopen.’

Lionel Messi is inmiddels 33 jaar en over zes maand loopt zijn contract af. De Argentijnse speler staat met een transferwaarde van 54 miljoen euro op een 97ste plaats. De Portugees Ronaldo is pas op een 131ste positie terug te vinden. ‘Hier gelden dezelfde factoren,’ zeggen de onderzoekers. ‘Ronaldo is inmiddels al 35 jaar oud en zijn contract loopt nog slechts tot juni volgend jaar.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20