Vergeet tiki-taka: Duits onderzoek legt winnende voetbalstrategie bloot

Een sterke verdediging lijkt voor een voetbalteam de grootste kwaliteit om in een wedstrijd de overwinning naar zich toe te trekken. Ook de precisie en efficiëntie van de beweging over het terrein vertegenwoordigt een belangrijke succesfactor, net zoals het thuisvoordeel en de marktwaarde van de individuele spelers in het team. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Karlsruhe Institute of Technology (KIT).

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van 918 wedstrijden uit de Duitse Bundesliga over een periode van drie seizoenen. De Duitse wetenschappers keken daarbij naar een dertigtal variabelen die mogelijk een impact op winst of verlies zouden kunnen hebben.

Precisie

‘Kwaliteit is absoluut een basis om voetbalwedstrijden te winnen,’ benadrukt onderzoeksleider Hannes Lepschy, wetenschapper aan het Institute of Sports and Sports Science (IfSS) van het Karlsruhe Institute of Technology. ‘Het vermijden van fouten in de verdediging blijkt de belangrijkste bijdrage tot succes te leveren.’

‘Ook de efficiëntie in het scoren van doelpunten, vooral na tegenaanvallen, kan de winstkansen gevoelig verhogen’ klinkt het verder. ‘Precisie en efficiëntie zijn in het voetbal belangrijker dan het totale volume aan balwisselingen binnen het team. Die regel geldt zowel bij doelpogingen en passes als bij de bewegingen van de spelers.’ Het befaamde tiki-takavoetbal waarmee topclub FC Barcelona in de jaren onder coach Pep Guardiola werd geassocieerd, blijkt dus niet de gouden standaard te zijn.

‘De studie bracht een aantal verwachte resultaten naar voor, maar anderzijds was er ook een reeks verrassende vaststellingen,’ voeren de onderzoekers aan. ‘Onder meer bleek dat voorzetten vanop de flanken vaak weinig tot een overwinning bijdragen, maar wel het risico op tegentreffers verhogen. 

Inkoopstrategie

Het balbezit en de loopprestaties bleken evenmin een impact op het scorebord te hebben. ‘Het maakt niet uit hoeveel kilometer een speler loopt of het totale balbezit dat hij laat optekenen,’ aldus de wetenschappers. ‘Beslissend is vooral de kwaliteit van de ruimte die kan worden gecreëerd.’

Verder gaven de onderzoekers nog aan dat de gemiddelde leeftijd van het team weinig invloed heeft op de winstkansen. Duelkracht lijkt alleen bij het bezoekende team de kansen op een overwinning te verhogen.

‘Coaches zouden zich vooral moeten inspannen om de kwaliteit van het handelen van hun teams te verbeteren,’ zeggen de onderzoekers nog. ‘Het blijkt cruciaal om fouten in de verdediging te vermijden en om te oefenen op precieze en snelle bewegingen in de ruimte. Tenslotte moet worden vastgesteld dat ook een goede inkoopstrategie noodzakelijk is.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20