Rijke Amerikanen vervangen Chinese investeerders in het Europese voetbal

De Amerikaanse miljardair Kyle Krause heeft zopas de Italiaanse club Parma Calcio overgenomen. Krause volgt daarmee het voorbeeld van andere Amerikaanse superrijken, die voorbije maanden een hele reeks Europese voetbalclubs hebben gekocht. Dat blijkt uit een analyse van het persbureau Bloomberg.

Inmiddels is één vijfde van de top teams uit Engeland, Frankrijk en Italië in handen van Amerikaanse eigenaars. De voorbije achttien maanden kwamen op die manier onder meer ACF Fiorentina, FC Toulouse en AS Roma in handen van Amerikaanse investeerders.

Betaalbaar

‘Deze trend wordt gedreven door het idee dat het Europese voetbal meer waarde biedt dan Amerikaanse sportactiva,’ betoogt Paul Conway, mede-oprichter van Pacific Media Group, eigenaar van diverse teams op het Europese continent en in België eigenaar van KV Oostende. ‘Investeringen in Amerikaanse sportteams is bijzonder duur.’

‘Er moeten voor Amerikaanse clubs grote bedragen worden betaald. In de Verenigde Staten kosten teams uit het professionele baseball of basketball minstens 1 miljard dollar.’ Dan Friedkin kocht AS Roma eerder dit jaar voor een bedrag van 591 miljoen euro (693 miljoen dollar).

Ook de Engelse club FC Southampton zal mogelijk snel in handen komen van een Amerikaanse investeerder. De club is momenteel in handen van de Chinese zakenman Gao Jisheng, maar er lopen gesprekken met de Amerikaanse zakenman Joseph DaGrosa. Gewag wordt gemaakt van een prijs van ongeveer 200 miljoen pond (256 miljoen dollar).

De gesprekken rond FC Southampton zijn een nieuwe trend in het Europese voetbal. Steeds meer Chinese investeerders, die de voorbije jaren grote interesse voor de Europese voetbalclubs toonden, zijn nu vaak op zoek naar overnemers.

‘Chinese investeringen zijn grotendeels opgedroogd,’ verduidelijkt Michael Broughton, adviseur bij Acceleration Equity, een fonds dat investeert in sportteams. ‘De Chinese regering wil immers dat er meer in de binnenlandse sport wordt geïnvesteerd. Daardoor wordt een vacuüm gecreëerd dat hoofdzakelijk wordt ingevuld door Amerikaanse investeerders, die een grote waarde zien in het Europese voetbal.’

Entertainmentbedrijven

Amerikaanse investeerders hebben nu grote belangen in ongeveer een vijfde van de zestig teams die in de hoogste reeksen van de voetbalcompetities in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk spelen. Mogelijk komen er snel nog meer deals. De Amerikaanse mediatycoon Henry Mauriss is kandidaat om de Engelse club Newcastle United over te nemen.

‘De interesse van de Amerikaanse investeerders hangt vaak samen met het feit dat veel voetbalclubs zijn geëvolueerd tot gigantische entertainmentbedrijven die op een wereldwijde bekendheid kunnen terugvallen en in alle werelddelen consumenten aantrekken,’ benadrukt Andrea Sartori, analist bij de KPMG Football Benchmark.

De analisten wijzen erop dat ook de coronacrisis, die de inkomsten van de voetbalclubs heeft ondermijnd, de Amerikaanse interesse niet heeft kunnen ontmoedigen. Omdat wellicht lagere prijzen konden worden bedongen, wordt zelfs gewag gemaakt van een stimulans.

‘Bij de overname van Parma waren we perfect op de hoogte van de impact van de coronacrisis, maar we kijken vooral op lange termijn,’ voert Krause aan. Ook RedBird Capital Partners – dat in juli een meerderheidsbelang verwierf in de Franse tweedeklasseclub Toulouse – zegt er niet aan te twijfelen dat de sport na verloop van tijd naar zijn vroegere superieure niveau zal terugkeren.

DeGrosa zegt met FC Southampton een voetbalplatform te willen creëren dat naar de beurs kan worden gebracht, institutionele investeerders kan aantrekken en tot een miljardenonderneming kan uitgroeien.

Meer