General Motors bouwt laboratorium voor batterij-onderzoek

De Amerikaanse autofabrikant General Motors gaat in Detroit een nieuw laboratorium voor de ontwikkeling van autobatterijen bouwen. Wetenschappers zullen er oplossingen moeten uitwerken om de kosten van de batterijen met 60 procent te verlagen ten opzichte van de huidige generatie elektrische wagens.

Bovendien zou het bereik van de wagens tot een afstand tussen achthonderd en bijna duizend kilometer moeten worden opgevoerd.

Technical Center

Het laboratorium krijgt een oppervlakte van 28.000 vierkante meter en wordt gebouwd op de terreinen van het Technical Center van General Motors in Warren, een buitenwijk van Detroit. Leidinggevenden zeggen dat het laboratorium tijdens de tweede helft van volgend jaar zijn activiteiten zal opstarten.

“We moeten de kwaliteit van de batterijen gevoelig opdrijven, terwijl de prijs moet worden verlaagd”, betoogt Tim Grewe, directeur batterijtechnologie bij General Motors.

General Motors zegt in het laboratorium honderden miljoenen dollars te zullen investeren. Concrete cijfers werden echter niet gegeven. Ook over de toekomstige tewerkstelling werden geen concrete gegevens verstrekt. Het bedrijf zegt alleen dat het laboratorium aan honderden technici, onderzoekers en ingenieurs werk zal bieden.

De bezetting zal gedeeltelijk bestaan uit werknemers die uit andere divisies van General Motors worden overgeheveld, maar er zouden daarnaast ook externe aanwervingen gebeuren.

Prototypes

De Amerikaanse autofabrikant werkt aan verscheidene nieuwe batterijtechnologieën. Onder wordt gekeken naar batterijen die met vaste geleidend materiaal in plaats van vloeistoffen, zoals bij de klassieke lithium-ionbatterij het geval is, werken.

Bedoeling is om meer energie te kunnen opslaan, waardoor het bereik van de auto wordt vergroot of het gebruik van kleinere batterijen mogelijk wordt.

Het laboratorium zal ook samenwerken met de batterijfabrieken in Ohio en Tennessee waarin General Motors een belang heeft. Verder zou het nieuwe complex in Warren ook een aantal prototypes moeten bouwen.

De activiteiten van de nieuwe site zouden voor General Motors al midden dit decennium hun eerste resultaten moeten opleveren.

Momenteel is de Chevrolet Bolt het enige model van General Motors dat uitsluitend door elektriciteit wordt aangedreven. De wagen heeft een actieradius van 417 kilometer. De Chevrolet Bolt is te koop vanaf 32.000 dollar.

De autofabrikant is van plan tijdens de eerste helft van dit decennium in totaal 35 miljard dollar te investeren in elektrische en automatische mobiliteit. Tegen het midden van dit decennium moet de portfolio van General Motors dertig nieuwe elektrische modellen omvatten.

Tegen midden volgend decennium wil de constructeur alleen nog elektrische wagens verkopen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20