Batterijfabrikanten zijn wereldwijd wanhopig op zoek naar specialisten

De grote Zuid-Koreaanse batterijfabrikanten, belangrijke leveranciers voor de wereldwijde vloot elektrische wagens, worden met een zwaar tekort aan geschoold talent geconfronteerd. Dat probleem kan de overstap naar een emissievrije mobiliteit afremmen. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld.

Verwezen wordt naar de woordvoerders van LG Energy Solution, SK On en Samsung SDI, de drie grootste Zuid-Koreaanse bedrijven uit de sector, die samen verantwoordelijk zijn voor een derde van de wereldwijde leveringen van batterijen voor elektrische wagens.

Al die partijen erkennen door de grote vraag naar technologische beroepen met een tekort aan vaardigheden te worden geconfronteerd.

Geavanceerde technologieën

“De Zuid-Koreaanse bedrijven LG Energy Solution, SK On en Samsung SDI horen bij de zes grootste batterijfabrikanten van de wereld”, merkt Reuters op. “Deze ondernemingen leveren onder meer aan autobouwers zoals Tesla, Volkswagen en Ford Motor.”

“De vraag vanuit de sector, ook naar nieuwe oplossingen, blijft echter toenemen. Daardoor wordt het quasi onmogelijk om voldoende technici te vinden die een opleiding hebben gekregen om deze geavanceerde technologieën te blijven ontwikkelen.”

De sector kent een exponentiële groei. De omvang van de wereldwijde batterijproductie heeft de voorbije vijf jaar een verdubbeling gekend.

“LG Energy, SK On en Samsung SDI hebben momenteel samen ongeveer 19.000 medewerkers in dienst”, voert Reuters daarbij aan. “De ondernemingen maken echter gewag van een tekort van bijna drieduizend functies die door universitairen zouden moeten worden ingevuld.”

Vooruitgang bedreigd

De tekorten op de Zuid-Koreaanse markt weerspiegelen echter een probleem waarmee de wereldwijde productie van batterijen wordt geconfronteerd. De European Battery Alliance wijst erop dat de sector alleen al in Europa tegen het midden van dit decennium ruim 800.000 nieuwe werknemers zal nodig hebben.

“Indien die tekorten niet worden opgevuld, dreigt volgens een aantal experts de vooruitgang in de batterijtechnologie te zullen vertragen”, werpt Reuters op. “Hierdoor zou de overstap van het wegvervoer, één van de grootste bronnen van de uitstoot van broeikasgassen, naar duurzame oplossingen eveneens kunnen worden afgeremd.”

“Om dat probleem te helpen aanpakken, heeft LG Electronics beslist om vanaf volgende lente aan de Korea University een gespecialiseerd opleiding te starten”, getuigt het persbureau. “Afgestudeerden zijn van een onmiddellijke tewerkstelling gegarandeerd.”

“Leidinggevenden van de Koreaanse bedrijven zoeken bovendien op Amerikaanse universiteiten naar nieuwe talenten.”

De Zweedse batterijfabrikant Northvolt maakt bovendien gewag van een onderlinge concurrentie, waarbij talentvolle werknemers door Zuid-Koreaanse bedrijven met bijzonder aantrekkelijke salarissen worden weggelokt.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20