Gemiddelde leeftijd Amerikaanse personenwagen loopt verder op

In de Verenigde Staten maken chauffeurs gemiddeld langer gebruik van hun personenwagen dan voordien. Hierdoor loopt de gemiddelde leeftijd van het Amerikaanse wagenpark echter steeds verder op. Er is nu een nieuwe recordhoogte bereikt.

Dat blijkt uit een studie van consulent S&P Global Mobility.

De onderzoekers merken op dat de Amerikaanse vloot personenwagens momenteel een gemiddelde leeftijd van 12,2 jaar. Dat betekent een stijging met bijna twee maanden tegenover vorig jaar.

Openbaar vervoer

“De uitbraak van de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat een gedeelte van de bevolking het openbaar vervoer de rug heeft toegekeerd”, stipt S&P Global Mobility aan. “Uit vrees voor een mogelijk besmettingsrisico in een omgeving met meerdere personen, kozen velen ervoor om in sterkere mate op het gebruik van de eigen wagen terug te vallen.”

“Maar tegelijkertijd bleek het vaak bijzonder moeilijk om een nieuwe auto te kopen. Door haperingen in de voorraadketens bleef de aanvoer van nieuwe voertuigen immers beperkt. Hierdoor dienden vele bestuurders zich bij de aankoop van een auto op de tweedehandsmarkt te richten in plaats van bij de dealers een nieuwe wagen te kopen. Hierdoor is de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse autovloot verder opgelopen.”

Opgemerkt wordt nog dat de druk op de wereldwijde toeleveringsketens in april nog is verslechterd. Er moest immers rekening gehouden worden met nieuwe lockdown-maatregelen die in China tegen de verspreiding van het coronavirus werden geïmplementeerd, terwijl tegelijkertijd de oorlog in Oekraïne voor een bijkomende onzekerheid zorgde.

“Hierdoor zijn de levertijden in de autosector verder opgelopen”, beklemtoonde de New York Federal Reserve in een rapport over de aanvoerproblemen. “Bovendien zijn ook de luchtvrachtkosten tussen Azië en de Verenigde Staten verder gestegen.”

Elektrisch

“De gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse personenwagens zal naar verwachting in ieder geval tot eind volgend jaar verder blijven oplopen”, stipt S&P Global Mobility nog aan. “De pijplijn voor de productie en verkoop van nieuwe voertuigen blijft immers gebukt gaan onder een tekort aan onderdelen.”

“De beperkingen van de toeleveringsketen hebben er tevens toe geleid dat er minder auto’s voor sloop worden aangeboden. Dat is een belangrijke katalysator geweest voor de oplopende leeftijd die in de autosector de voorbije periode moest worden opgemerkt.”

Het rapport merkte verder nog op dat de vraag naar elektrische wagens in de Verenigde Staten de voorbije jaren een snelle groei heeft gekend. De Amerikaanse vloot auto’s met een elektrische aandrijving heeft momenteel een gemiddelde leeftijd van 3,8 jaar. Sinds 2016 kan daarbij een schommeling tussen 3 jaar en 4,1 jaar worden opgetekend. In 2012 was er sprake van 3,9 jaar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20