Geldreserve simuleren

Een geldreserve kan prima dienst doen als financieel appeltje voor de dorst om onvoorziene uitgaven mee op te vangen. Een geldreserve, ook vaak een doorlopend krediet genoemd, is echter een relatief dure manier om geld te lenen. Dit ondanks het feit dat je alleen rente hoeft te betalen over het opgenomen kapitaal. Dit kan erg handig zijn omdat een heleboel mensen niet is voorbereid op uiteenlopende onvoorziene uitgaven. Voor hen is het afsluiten van een lening dan ook vaak de enige oplossing.

Geen eigen financiële middelen

Schermafbeelding 2016-07-08 om 18.28.57

Geld sparen is altijd veel gunstiger dan een lening of krediet afsluiten, maar helaas kunnen nog altijd veel mensen niet, of niet voldoende geld opzij zetten voor dit soort doeleinden. Dit ondanks dat er in de talloze media veelvuldig wordt verteld dat er steeds meer geld wordt gespaard. Een heleboel gezinnen komen dan ook niet snel toe aan sparen en zij zullen dan ook een lening of krediet aan moeten gaan om onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen.

Wat is een geldreserve?

Zoals al gezegd is een geldreserve hetzelfde als een doorlopend krediet. Dit is een flexibele wijze om geld te lenen. Vanaf het moment dat een geldreserve toe is gekend, kun je deze voor een onbeperkte periode blijven gebruiken. Het geld dat je namelijk terug hebt betaald, kun je immers weer opnemen om zo een bepaald doel te financieren. Met andere woorden: door middel van een geldreserve af te sluiten, heb je voortdurend wat extra geld achter de hand. Een belangrijk voordeel van deze leenvorm is dan ook dat je heel gemakkelijk zaken kunt financieren waar je van weet dat deze zich aan zullen dienen, maar waarvan je niet weet hoeveel deze je exact gaan kosten. Je kunt hierbij onder andere denken aan de reparatie van je auto of een defecte koelkast.

Geldreserves vergelijken loont

Door verschillende geldreserves te vergelijken kun je behoorlijk wat op de uiteindelijke leenkosten besparen. Deze leenvorm is namelijk geen goedkope manier om geld te lenen. Om die reden zal een klein voordeel duidelijk een verschil kunnen maken op de uiteindelijke kosten van de lening. Door nauwkeurig diverse kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, kun je dan ook de meest gunstige geldreserve vinden. Bij deze vergelijking dien je vooral goed te letten op het JKP. Dit bedrag geeft namelijk aan wat de totale kostprijs is van de lening zal zijn. Je direct kunt, door het JKP te beoordelen, het volledige kostenplaatje van een kredietopening redelijk goed inschatten en dus aan het einde van de looptijd behoorlijk wat kosten besparen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Wat is de nulstellingstermijn?

Op het ogenblik dat een kredietverstrekker je een geldreserve toekent, dan zal er tevens een zogenaamde kredietopening plaatsvinden. Dit betekent dat de financiële instelling eerst een toetsing zal doen bij het CKP met betrekking tot je kredietwaardigheid. In het meest erge geval kun je zelfs op de beruchte ‘zwarte lijst’ terecht kunt komen als je het geleende geld volgens de gemaakte afspraken terug te betalen. Het bedrag van de geldreserve zal bepalend zijn voor de wettelijk bepaalde termijn waarbinnen je de lening helemaal af moet hebben gelost. Dit wordt ook wel de nulstellingstermijn genoemd.

Een kredietopening van meer dan 3.000 euro dient bijvoorbeeld minimaal eens in de vijf jaar op nul te staan. Bij een kredietopening van hooguit 1.000 euro dien je eenmaal in het jaar de nulstand te hebben bereikt. Deze termijnen zijn van groot belang omdat je op een bepaald ogenblik al het geleende geld helemaal terugbetaald dient te zijn.

Verschillende soorten geldreserves

Geldreserves komen voor in allerlei soorten en maten, zoals onder andere:

  • de geldreserve die aan kan worden gevraagd zonder dat deze aan een andere rekening is gekoppeld.
  • een kaskrediet, waarbij je onder rood kunt staan op je zichtrekening, is eveneens een vorm van geldreserve waar je gebruik van kunt maken op momenten dat je wat extra financiële speelruimte nodig hebt.
  • een geldreserve waar je een kredietkaart bij krijgt die gebruikt kan worden om betalingen mee te doen, wordt ook vaak tot de geldreserves gerekend. In tegenstelling tot de meeste kredietkaarten, hoef je de openstaande schuld niet meteen terug te betalen, maar kun je gebruikmaken van verschillende maandelijkse aflossingstermijnen.
  • een kredietlijn kun je ook krijgen door een klassieke kredietkaart aan te vragen. De terugbetaling zal hierbij één keer per maand plaatsvinden door middel van een afhouding van de openstaande schuld van een zichtrekening die gekoppeld is aan de kredietlijn. Op die manier betaal je dus geen rente, maar zullen er wel kosten berekend worden voor het gebruik van de kredietkaart.
  • Een kaart van een bepaalde winkelketen kan eveneens worden vergeleken met een klassieke kredietkaart. Ook hierbij zal er namelijk een kredietkaart aan worden gevraagd en als je je betalingsverplichtingen niet nakomt dan zal er een melding worden gedaan bij het CKP. Een dergelijke notering bij het CKP funest zijn voor het aanvragen van eventuele toekomstige leningen en kredieten.

Een geldreserve simuleren

Voordat je overgaat tot de aanvraag van een geldreserve doe je er zeer verstandig aan om een online simulatie uit te voeren. Op de websites van de meeste kredietverstrekkers kun je tegenwoordig terecht voor dit handig hulpmiddel waarmee je van tevoren een prima beeld krijgt van wat je te wachten zal staan als je voor een bepaalde geldreserve kiest. Het enige dat je hoeft te doen is een aantal gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens invoeren en op verzenden drukken. Binnen luttele ogenblikken zul je dan alle benodigde informatie te zien krijgen die nodig zijn om meerdere geldreserves met elkaar te kunnen vergelijken en de meest gunstige te kiezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20