Geld lenen voor notariskosten

Indien je een woning gaat kopen dan zijn hier uiteenlopende kosten aan verbonden. Zo moet je onder andere rekening houden met de registratierechten die je via een notaris dient te voldoen, maar eveneens met een aantal andere notariskosten. Voor een heleboel mensen betekenen dit soort extra kosten ook extra geld lenen voor de financiering ervan.

Notariskosten waar je rekening mee moet houden

Als je een woning wilt kopen dan dien je je vooraf goed te laten informeren. Bij een dergelijke aankoop komen namelijk veel kosten kijken. Dit geldt overigens ook als je een woning wilt behouden. Zo moet je rekening te houden met allerlei verzekeringen, zoals een verzekering bij brand, maar eveneens met registratierechten en verschillende hypotheekkosten die voldaan dienen te worden als je de eigenaar van een huis wilt worden.

Overzicht van de kosten

Indien je geld wilt lenen om een huis mee te financieren dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. je werkt met een hypothecaire inschrijving en de hypotheek zal dan in worden geschreven op het hypotheekkantoor,
  2. je werkt met een hypothecair mandaat.

Je kunt er ook voor kiezen voor een combinatie van een hypothecaire inschrijving en een –mandaat.

Doordat er bij een hypothecair mandaat alleen een vast recht voldaan dient te worden, is dit doorgaans voordeliger dan een hypothecaire inschrijving. Bij een hypothecaire inschrijving dien je namelijk 1 procent te betalen dat wordt berekend op 110 procent van de aankoopprijs van de woning. Een hypothecaire inschrijving biedt juist meer voordelen voor de verstrekker van de hypotheek.

Kosten waar je rekening mee moet houden

  • Het ereloon van de notaris is bij wet vastgelegd. Verder zullen de registratierechten eveneens aan de notaris terugbetaald dienen te worden. De registratierechten bedragen 10 procent van de waarde van de transactie, uitgezonderd het klein beschrijf dat slechts 5 procent is. Voor bijlagen aan een akte wordt ook een vaststaand bedrag betalen.
  • Aan een hypotheekbewaarder dien je eveneens een wettelijk vastgelegd ereloon te betalen. Dit ereloon is te vergelijken met dat van een notaris. Overige kosten waar je eventueel nog mee te maken krijgt zijn:
    • verschillende aktekosten die afhangen van het aantal opzoekingen dat gedaan moeten worden,
    • rechten op geschriften die je moet voldoen.

Uiteraard zul je er op alle kosten ook BTW moeten betalen. Zoals je ziet komen er dus een heleboel extra kosten bij de aankoopprijs van een woning. Bij het simuleren van een hypotheek dien je met dergelijke kosten dan ook zeker rekening te houden om niet voor vervelende verrassingen te komen staan in de toekomst.

Geld lenen voor notariskosten

Normaal gesproken leen je het volledige bedrag als je een woning wilt financieren, dus inclusief alle bijkomende notariskosten. Dit wil zeggen dat je automatisch mee leent voor alle eerder vermelde kosten.

Toch is het vandaag de dag niet aan te bevelen om naast de aankoopprijs ook de extra kosten te betalen met behulp van geleend geld. Als je een woning wilt kopen dan financier je deze extra kosten bij voorkeur met je eigen spaargeld. Dit geldt eveneens voor de financiering van de notariskosten. Een lening mag immers in principe de geschatte verkoopwaarde van het huis niet overstijgen.

Bovendien zal een kredietverstrekker niet meteen akkoord gaan als je meer dan een derde van je netto inkomen gebruikt aan aflossingen van je lening. Je krijgt om die reden vaak het advies om een gedeelte te financieren met eigen geld, of met financiële ondersteuning van je ouders.

Tip! Vergelijk hyptoheekleningen bij meer dan 25 banken: 

[table id=5 /]

Geen geld voor notariskosten

Indien je toch enkel de kosten van een notaris wilt financieren met behulp van een lening dan is dit uiteraard ook mogelijk. Bepaalde kredietverstrekkers geven hier immers wel een lening voor. Vanzelfsprekend zul je ook in staat moeten zijn om ook deze lening af te lossen. In veel gevallen zul je voor dit leendoel een persoonlijke lening, ofwel een lening op afbetaling. Aan moeten gaan. De rentevoet van een persoonlijke lening zal wat duurder zijn dan een hypothecaire lening, maar voordeliger zijn dan een doorlopend krediet.

Tussen verschillende kredietaanbieders kunnen aanzienlijke verschillen zijn voor eenzelfde leenvorm waardoor je er verstandig aan doet om bij meerdere financiële instellingen een offerte aan te vragen.

Meer