Geld lenen voor een boot

Voor talloze mensen is niets meer ontspannend dan een poosje op en bij het water te vertoeven op een eigen boot. Helaas heeft niet iedereen altijd genoeg (spaar)geld tot zijn, of haar, beschikking voor de aanschaf van een mooi exemplaar. De financiering van een boot wordt dan opeens wel een stuk moeilijker. Net zoals bij de aankoop van een auto zal er dan in een groot aantal gevallen worden gekozen voor het afsluiten van een lening. Het is tegenwoordig namelijk ook vaak mogelijk om voor dit doel geld te lenen zodat je jezelf toch die relaxte momenten in je eigen boot kunt permitteren. Je droomboot zal dan niet nog jarenlang alleen maar een droom blijven en bovendien kun je van deze, met geleend geld, gefinancierde aankoop over het algemeen nog jaren enorm veel plezier hebben.

Geld lenen voor een boot

Op het moment dat je een boot op het oog heeft die je graag zou willen hebben, maar die je je niet kunt veroorloven omdat je bijvoorbeeld niet genoeg geld opzij hebt kunnen leggen, dan is het mogelijk om voor dit doel geld te lenen. Tegenwoordig zijn er speciale leningen in het leven geroepen voor de financiering van allerlei recreatieobjecten, zoals een boot. De leningen die voor dit leendoel worden verstrekt hebben zich dan ook volledig op de kredietnemers gericht die een bepaald vaartuig willen financieren. In de praktijk betekent dit dat onder andere de looptijd van de lening op de aanschaf en de levensduur van een boot aan zal zijn gepast.

Online op zoek naar informatie over de meest geschikte lening

Als je een lening af wilt sluiten voor de financiering van een boot, dan kun je natuurlijk aan enkele kredietverstrekker, zoals banken, persoonlijk een bezoekje brengen en de nodige informatie inwinnen. Net zoals bij een reguliere lening zul je echter wel altijd eerst worden getoetst bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP), de instantie die elektronische dossiers beheert van personen die een lening of krediet af hebben gesloten, en ook van mensen die te maken hebben (gehad) met betalingsproblemen of zelfs met wanbetaling.

Nadat de uitvoering van een dergelijke toetsing bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, zal de kredietverstrekker een beter beeld hebben gekregen van je financiële verleden en is er meer duidelijkheid over je leengeschiedenis voorhanden. De kredietverstrekker kan dan dus beoordelen of je in het verleden al vaker geld hebt geleend en in welke mate je problemen hebt ondervonden met de aflossing van de betreffende lening(en). Als blijkt dat je geen problemen hebt gehad, dan zal de kredietverstrekker doorgaans geen problemen zien in de verstrekking van een lening voor de financiering van een boot.

Meerdere leningen van verschillende kredietverstrekkers vergelijken

Aangezien er een heelboel kredietverstrekkers actief zijn in ons land, waar je aan kunt kloppen als je op zoek bent naar een lening voor de financiering van een boot, zullen er eveneens altijd een aantal verschillen aanwezig zijn tussen de verschillende leningen. Juist aan deze verschillen dien je de nodige aandacht te besteden voordat je definitief je keuze voor een bepaalde leenvorm van een zekere kredietverstrekker gaat maken. Door vooraf meerdere kredietverstrekkers, en diverse leenproducten uit hun assortiment, met elkaar te vergelijken, kun je immers vrij eenvoudig te weten komen wat de uiteindelijke leenkosten en voorwaarden zullen zijn waar je je voor een bepaalde periode aan gaat verbinden.

Door nauwkeurig te werk te gaan, kun je dan ook ervoor zorgen dat je niet teveel rente en andere leenkosten betaalt en op die manier op een relatief goedkope manier geld gaat lenen. Geld lenen kost namelijk altijd extra geld, maar de leenkosten kun je tot op bepaalde hoogte wel zelf in de hand houden als je een boot gaat financieren. Het betreft immers een aanzienlijke leensom waardoor je voor een redelijk lange periode aan de betalingsverplichtingen, zoals die in het leencontract staan vermeld, vast zult zitten. Door op een verstandige wijze geld te lenen, kun je op lange termijn daar absoluut de vruchten van plukken.

Hoeveel kun je lenen voor een boot

Op het moment dat je geld wilt gaan lenen voor de financiering van een boot, dan is het absoluut handig om te weten wat je maximale leensom zal zijn. Zodra je de maximale hoogte van de lening kent, kun je hier rekening mee houden wanneer je op zoek gaat naar de boot van je dromen zodat je het beschikbare budget niet gaat overschrijden. Er is namelijk niemand die gelukkig wordt van de constatering dat zijn, of haar, droomboot niet aan kan worden geschaft vanwege het feit dat een kredietverstrekker je niet genoeg geld wil lenen. Op het internet kun je, doorgaans op de website van een kredietverstrekker, vrij eenvoudig berekenen wat je maximaal kunt lenen voor de aanschaf van een boot

Offertes aanvragen en simulaties uitvoeren

Handige hulpmiddelen bij het maken van een goede vergelijking van meerdere leningen zijn:

 • meerdere (online) offertes van verschillende kredietverstrekkers,
 • meerdere online leensimulaties die uitgevoerd zijn op:
  • de websites van meerdere kredietverstrekkers,
  • meerdere vergelijkingswebsites.

In al deze gevallen zul je immers vrij gemakkelijk kunnen achterhalen:

 • wat de hoogte is van de rentevoet over een bepaalde lening,
 • de uiteindelijke leenkosten die je moet gaan betalen,
 • de looptijd van de lening,
 • de hoogte van de maandelijkse aflossingstermijnen.

Hoewel je vandaag de dag nog steeds persoonlijk offertes aan kunt vragen bij diverse kredietverstrekkers, bieden ook steeds meer financiële instellingen je de mogelijkheid om dit online te regelen. Je hoeft dan de deur dus niet eens uit om te weten te komen wat een bepaalde leenvorm voor je in petto heeft. In een speciaal hulpprogramma vul je digitaal alleen de gevraagde informatie in, bijvoorbeeld met betrekking tot:

 • je persoonlijke situatie,
 • je financiële situatie,
 • de lening die je graag af zou willen sluiten.

Binnen een paar minuten zul je dan een online offerte te zien krijgen die van toepassing is op je specifieke leenwensen. Als je het aanbod interessant vindt, dan heb je in de regel de mogelijkheid om direct (vaak door middel van een speciale link) een aanvraag voor de betreffende lening te versturen. Je moet je echter wel altijd goed realiseren dat het aanbod, zoals dat in een offerte wordt gedaan, maar voor een beperkt tijd geldig zal blijven. Op het moment dat deze termijn is verstreken, zul je dus opnieuw een (online) offerte aan moeten vragen.

Een leensimulatie kun je eveneens op steeds meer websites van kredietverstrekkers uitvoeren. De manier van werken is voor een groot deel hetzelfde als wanneer je een online offerteaanvraag doet. Ook nu moet je dus weer de gevraagde gegevens invoeren in een speciaal hulpprogramma en zal eveneens binnen enkele minuten het resultaat op je beeldscherm, en vaak ook in je mailbox, te zien zijn.

Leningen vergelijken op een vergelijkingswebsite

Een manier om flink wat tijd en moeite te besparen bij het vergelijken, van meerdere manieren om geld te lenen van diverse kredietverstrekkers, is gebruikmaken van zogeheten vergelijkingswebsites. Dit zijn websites die zich volledig hebben gericht op het vergelijken van tarieven en voorwaarden van leenproducten van meerdere financiële instellingen. Over het algemeen regel zal echter het aantal kredietverstrekkers, dat mee worden genomen in deze vergelijkingen, beperkt zijn. Door maar van één vergelijkingswebsite gebruik te maken, zul je dus altijd een ideale deal mis kunnen lopen. Om die reden is het dan ook zeer verstandig om altijd meer dan één vergelijkingswebsite te gebruiken op het moment dat je op zoek bent naar de meest gunstige lening voor de financiering van je boot.

Verder moet je ook goed beseffen dat er altijd kredietverstrekkers zijn die een vergelijkingswebsite willen betalen voor een hogere notering van hun producten in de lijst met getoonde resultaten die potentiële klanten te zien krijgen na het uitvoeren van een leensimulatie. Om te voorkomen dat je zaken gaat doen met een kredietverstrekker die op deze wijze nieuwe klanten probeert te trekken, doe je er verstandig aan om meerdere vergelijkingswebsites te gebruiken en alle informatie nauwkeurig te controleren, bijvoorbeeld aan de hand van reviews en klantbeoordelingen die op het internet volop te vinden zijn.

Conclusie

Op het moment dat je een boot met geleend geld wilt gaan financieren, dan is het altijd aan te bevelen om niet voor het eerste het beste aanbod overstag te gaan. Beter vergelijk je eerst een aantal verschillende leenvormen, en dan bij voorkeur van meerdere kredietverstrekkers. Juist vanwege de, doorgaans geringe, onderlinge verschillen in kosten en voorwaarden, kan de ene lening beter bij je individuele situatie passen, dan een vergelijkbare leenvorm van een andere aanbieder.

De verschillen kunnen onder andere zitten in de hoogte van de rentevergoeding die door een kredietverstrekker in rekening zal worden gebracht (als compensatie voor de bereidheid om geld aan je uit te lenen en het financiële risico dat daarmee wordt gelopen. Maar eveneens de leenvoorwaarden kunnen zowel per lening als per kredietverstrekker soms aardig uiteenlopen met als gevolg dat één bepaalde lening duidelijk beter aan zal sluiten bij je leenwensen, maar ook bij je persoonlijke- en financiële situatie. Op een voordelige wijze geld kunnen lenen om een droom uit laten komen, en dus jarenlang van die bijzonder fraaie boot kunnen genieten, dat wil toch eigenlijk iedereen wel. Natuurlijk mag je in geen enkel geval vergeten dat een lening afsluiten altijd extra kosten met zich mee zal brengen. Geld lenen kost geld is dan ook een devies dat absoluut niet onterecht steeds weer naar voren zal worden gebracht op momenten dat er leningen of kredieten aan worden geprezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20