Geen symptomen maar wel besmet: het VK heeft een nieuwe delta-subvariant

Een nieuwe versie van de deltavariant verspreidt zich snel in het Verenigd Koninkrijk. In het meest recente overheidsonderzoek werd de subvariant in zo’n 12 procent van de verzamelde monsters gevonden.

De nieuwe subvariant, AY.4.2 genaamd, komt dagelijks 2,8 procent keer meer voor. Dat schrijven de researchers in het REACT-onderzoek, dat liep van 19 oktober tot 5 november. Wat verrassend is aan deze variant is dat er veel minder vaak symptomen mee gepaard gaan. 

Externe onderzoekers waarschuwen dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen of de nieuwe subvariant ook echt minder kans heeft om mensen ziek te maken. Zo zijn er mogelijk ook andere factoren aan het werk. 

“Als AY.4.2 zich vooral verspreidde onder jongere mensen of op plaatsen met een brede vaccinatiegraad, dan zouden die factoren het verschil wel kunnen verklaren.” Dat zegt Simon Clarke, universitair hoofddocent cellulaire microbiologie aan de Universiteit van Reading. 

Ongeveer één op twintig schoolgaande kinderen had het virus tijdens de onderzoeksperiode. De prevalentie ervan verdubbelde ook bij mensen ouder dan 65 jaar. 

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20