Pfizer stelt Covid-19-pil open voor andere makers

Farmareus Pfizer zal de licentie voor haar experimentele Covid-19-pil delen met andere fabrikanten. Hierdoor kan het medicijn op korte termijn beschikbaar worden gemaakt voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Opmerkelijk, aangezien de Covid-pil zelf nog in de testfase zit, en dus voorlopig nog niet is goedgekeurd door medicijnenagentschappen.

Het bedrijf Pfizer deelt zijn licentie met de Medicines Patent Pool, een door de VN-gesteunde gezondheidsorganisatie met hoofdzetel in Genève, Zwitserland. De organisatie werkt samen met verschillende medicijnenfabrikanten, en kan op die manier de kostprijs van allerlei medicatie drukken. Zo konden eerder ook al medicijnen tegen HIV, tuberculose en hepatitis aan lage prijzen worden aangeboden.

Vier miljard

De Medicines Patent Pool heeft een deal met 95 landen, waar in totaal 53% van de wereldbevolking woont. Toch zullen enkele belangrijke landen, zoals Brazilië, dat één van de landen was waar de impact van het coronavirus op de bevolking het grootst was, voorlopig uit de boot vallen. Toch zijn experten verheugd.

“Het is fantastisch dat we meer dan vier miljard mensen toegang kunnen geven tot een medicijn dat net ontwikkeld is, maar toch effectief lijkt”, zegt Esteban Burrone, Head of Policy bij de Medicines Patent Pool. Hij verwacht dat andere fabrikanten van medicijnen binnen enkele maanden de pil kunnen beginnen maken.

Geen royalties

Volgens de deal zal Pfizer geen royalties krijgen voor de verkoop van de pil in ontwikkelingslanden. Ook in de rijkere landen zal het bedrijf, zolang Covid een noodsituatie voor de volksgezondheid is, geen extra’s verdienen aan de verkoop van het medicijn.

De organisatie Artsen Zonder Grenzen liet in een reactie weten teleurgesteld te zijn dat het medicijn niet gewoon met de hele wereld wordt gedeeld. Pfizer-concurrent Merck maakte in oktober bekend dat het zijn Covid-pil, molnupiravir genaamd, wél zou delen met 105 armere landen, die nu niet in aanmerking komen voor het Pfizer-medicijn.

De pil is volgend Pfizer zelf 90% effectief om hospitalisatie of sterfte door Covid-19 te voorkomen. De pil moet wel nog uitvoerig worden getest door de Amerikaanse Federal Drug Administration (FDA) en het Europese medicijnenagentschap EMA. De Covid-pil van Merck werd wel al goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk.

(lb)

Meer
Mijn Volglijst

Brunel koopt meerderheidsbelang in energiedetacheerder

08/12/2021 07:35

(ABM FN-Dow Jones) Detacheerder Brunel heeft een belang van 72 procent verworven in de Schotse detacheerder Taylor Hopkins met een optie om na drie jaar volledig eigenaar van het bedrijf te worden. Dit maakte de Amsterdamse onderneming woensdag voorbeurs bekend.

Taylor Hopkins heeft een ondernemingswaarde van 32 miljoen euro en is in 2021 naar verwachting goed voor een omzet van 50 miljoen euro, een stijging op jaarbasis van 60 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20