‘Geen bewijs dat Covid-19 via eten wordt overgedragen’

Na een aantal corona-uitbraken in vleesfabrieken in onder andere de VS en Duitsland, krijgen mensen steeds meer schrik om vlees te eten. ‘Maar vlees, rauw of niet, vormt echt geen risico’, klinkt het bij experts.

Vleesverwerkers staan in het oog van de coronastorm. Het aantal besmettingen in die bedrijven blijft toenemen. Maandag kwam het nieuws dat in de Duitse vleesfabriek Tönnies 1.331 werknemers Covid-19 hadden opgelopen en in de VS zijn al meer dan 25.000 medewerkers van 238 vleesfabrieken besmet geraakt. In het VK ten slotte werden er zondag 75 werknemers van een gevogeltefabriek ziek.

China kondigde eerder al aan dat het alle vlees van zowel Tönnies als het Amerikaanse Tyson Foods weert. En de vleesbedrijven doen zelf hun best om het vlees dat door werknemers met Covid-19 is behandeld, niet in de winkels beland.

Warmte

Maar is dat echt nodig? ‘Nee’, zegt de Amerikaanse viroloog Angela Rasmussen in het zakenmagazine Forbes. ‘Vlees is geen groot risico. Er is geen bewijs dat Covid-19 via eten wordt overgedragen.’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde al aan om vlees zeker te koken op 56 graden om zeker te zijn dat alle microben verdwenen zijn. Corona houdt namelijk niet van warmte. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC heeft het over temperaturen tussen 60 en 70 graden Celsius.

Steak tartaar

Maar wat dan met rauw vlees? Mogen we geen steak tartaar meer eten? ‘Er is geen specifiek bewijs voor, maar ook dat zou geen probleem mogen zijn. Er zijn geen gevallen bekend van mensen die Covid-19 hebben opgelopen door vlees te eten, al dan niet rauw’, zegt Rasmussen.

De WHO zegt op zijn website dat de coronamicroben tot 72 uur blijven zitten op een bevroren verpakking, maar dat is volgens Rasmussen ongeveer de tijd dat vlees nodig heeft om in de winkel te raken. ‘Tegen dat het vlees op zijn bestemming is, is het al extreem kleine risico dat het virus wordt overgedragen herleid tot nul’, klinkt het.

U moet dus geen schrik hebben voor uw volgende barbecue, van het eten zal u alvast geen Covid-19 oplopen. Onthoud wel dat u genoeg afstand moet houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20