Anarchistische en communistische partijen uitgesloten van Duitse verkiezingen in september

De federale verkiezingscommissie van Duitsland is donderdag in Berlijn begonnen met vergaderen. De commissie moet beslissen welke kleinere partijen zich in september kandidaat mogen stellen voor de Bondsdag. Logischerwijs raakt ook bekend welke partijen dit jaar van de stemming worden uitgesloten; zo haalden een anarchistische en een communistische partij het niet.

Waarom is dit belangrijk?

De Duitse federale verkiezingen dit jaar zijn de belangrijkste in een lange tijd; ze moeten immers een nieuwe bondskanselier opleveren (Angela Merkel zwaait af). Zowat alles dat zich in de marge van dit spektakel afspeelt, is eigenlijk een interessant gegeven.

Degenen die al ten minste vijf zetels in de Bondsdag hebben, zijn vrijgesteld van het proces van de verkiezingscommissie, dat vóór elke grote verkiezing plaatsvindt. De commissie bestaat uit een voorzitter, acht politici van de belangrijkste politieke partijen van Duitsland en twee toprechters. 

Uitgesloten: De Duitse Communistische Partij, bekend onder haar Duitse acroniem DKP, is al zeker uitgesloten van de verkiezingen, weet Deutsche Welle.

  • Het is de eerste keer zijn sinds de oprichting in 1968 dat de partij niet mee mag doen aan de Bondsdagverkiezingen. 
  • In 2017 haalde de DKP in het hele land in totaal zo’n 11.500 stemmen, niet genoeg voor een zetel. 
  • De Marxistisch-Leninistische Partij van Duitsland (MLDP) was succesvoller met bijna 30.000 stemmen, maar slaagde er alsnog niet in om in het parlement te komen. 
  • De stemmen van de Duitse socialisten gaan meestal naar de meer gematigde Linke-partij, die in 2017 9,2 procent van de stemmen haalde.

Duitse verkiezingsfunctionarissen zeiden dat de DKP had nagelaten om belangrijke papieren op tijd in te dienen.

  • “Deadlines zijn deadlines”, zei Georg Thiel, de voorzitter van de commissie en commissaris voor de verkiezingen, tegen het persbureau DPA.
  • Maar hun beslissingen kunnen altijd aan een juridische toetsing worden onderworpen.
  • DKP-voorzitter Patrik Köbele zei donderdag dat hij van plan is bij de rechter in beroep te gaan tegen het besluit.
  • “We zijn ervan overtuigd dat deze poging om ons van de verkiezingen uit te sluiten zal mislukken,” zei hij.

Werkschuw: Een andere marginale partij die het niet haalde was de Anarchistische Pogo Partij van Duitsland, of AAPD, die aan de verkiezingen van 1998 deelnam met de belofte om de kiezers te betalen met gratis bier.

  • Bijzondere eer bewijzend aan de partijslogan “werk is klote”, verwierpen de verkiezingsfunctionarissen ook hun kandidaatstelling omdat die alleen elektronisch was ingediend.

Goedgekeurd

Maar de Vereniging van Zuid-Sleeswijkse Kiezers, SSW, had meer geluk. De partij vertegenwoordigt de Deenssprekende minderheid in Sleeswijk-Holstein, Noord-Duitsland, dicht bij de grens met Denemarken.

Als een partij eenmaal is goedgekeurd door de verkiezingscommissie, moet er nog een horde worden genomen om in september op de stembriefjes te komen.

Partijen hebben nu maximaal 500 handtekeningen van aanhangers nodig voor de Duitse kieslijsten voor deelstaten, en slechts 50 voor voordrachten voor districten.

Verkiezingen

Eind dit jaar treedt de lang dienende bondskanselier Angela Merkel af. De Duitsers gaan op 26 september naar de stembus om haar vervang(st)er te kiezen.

Anna Baerbock, de groene kandidate voor het bondskanselierschap, startte als populaire outsider in de peilingen, maar lijkt nu toch uit de gratie gevallen bij het electoraat. De reden? Ze poetste haar CV teveel op (werd nooit een universitaire graad gegeven terwijl ze beweerde van wel) en pleegde plagiaat in haar nieuwe boek. Armin Laschet, kandidaat van de CDU, lijkt dus de gedoodverfde opvolger van Angela Merkel.

Lees ook: “Angela Merkel is de meest overschatte politica van onze tijd”

Meer