Gazprom schroeft ook gasleveringen aan Italië verder terug

De Russische gasgigant Gazprom zal zijn gasleveringen aan Italië verder met ongeveer een derde verminderen. Dat zei de Italiaanse energiemaatschappij Eni vandaag in een verklaring.

Waarom is dit belangrijk?

Na de Duitsers zijn de Italianen de grootste afnemers van Russisch gas in de Europese Unie. Zo kwam 40 procent van het Italiaanse gasverbruik de afgelopen jaren uit Rusland. Gas is in Italië de voornaamste energiebron, het is goed voor bijna de helft van het totale energieverbruik van het land. Het kabinet-Draghi probeert intussen de aanvoer te diversifiëren om de afhankelijkheid van het Russisch gas te verminderen.

Gazprom meldde, volgens de nieuwssite Bloomberg, dat het aan Eni ongeveer 21 miljoen kubieke meter aardgas per dag zal leveren. De afgelopen dagen ging dat nog om een gemiddelde van ongeveer 32 miljoen kubieke meter per dag.

Die afname met een derde zal de Italiaanse gasvoorraad, die sinds midden juni al met maar liefst de helft was ingekrompen, nog verder doen afnemen.

Pijnlijk moment

De knip in de gasleveringen komt op een pijnlijk moment voor de Italianen. De Zuid-Europeanen kampen namelijk al geruime tijd met extreme droogte. Die weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het water in de voor de Noord-Italiaanse industrie belangrijke rivier de Po bijzonder laag staat. Bepaalde bedrijven rekenen voor hun elektriciteitsvoorziening op de waterkrachtcentrales in het bekken van deze rivier. Nachtmerriescenario in tijden van energiekrapte is dat de rivier opdroogt, en de centrales worden stilgelegd.

Daarnaast was het al moeilijk voor Italië om zijn gasvoorraden voor de winter op te vullen. De Italiaanse gasopslagplaatsen zijn nu voor ongeveer 60 procent gevuld; maar de regering heeft nog maatregelen genomen, waaronder een lening van 4 miljard euro aan energieregulator GSE, om het vulproces te versnellen.

Als Moskou de gasleveringen helemaal zou stopzetten, gaat Italië een recessie tegemoet. Daarvoor waarschuwde Ignazio Visco, de gouverneur van de Bank van Italië, vorige week.

Jaarlijks onderhoud

Het transport van Russisch aardgas naar Europa verloopt via de onderzeese Nord Stream 1-pijpleiding, die vandaag dichtgaat voor groot jaarlijks onderhoud. Volgens de planning zullen de werken tien dagen duren. De pijplijn wordt elke zomer nagekeken, maar dit jaar maken de Duitsers, de grootste afnemers van het Russische gas, zich grote zorgen over het verloop van die herziening.

Ook niet-Duitse politici uit de EU hebben trouwens al opgemerkt dat ze denken dat het technisch onderhoud van de gaspijplijn een voorwendsel is om de gasleveringen voorgoed te kunnen stopzetten. Rusland wil mogelijk vergelding voor de strafmaatregelen die het door het Westen werd opgelegd voor zijn militaire agressie in Oekraïne.

(ns)

Meer