Amerikaanse wetenschappers: “Waterkracht biedt voor opwekking elektriciteit nog vele mogelijkheden”

In de Verenigde Staten zouden waterkrachtcentrales op bestaande damconstructies een aanzienlijk volume bijkomende elektriciteit kunnen opwekken. Daarmee zou het aanbod duurzame Amerikaanse energie sterk kunnen worden opgevoerd. Dat staat in een rapport van wetenschappers aan het Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee.

De onderzoekers merken wel op dat het onmogelijk zou zijn om alle bestaande dammen elektriciteit te laten genereren. Niet alle constructies zijn daarvoor immers geschikt.

Negen miljoen woningen

“Op het grondgebied van de Verenigde Staten kunnen ongeveer 92.000 dammen worden teruggevonden”, voert Scott DeNeale, waterspecialist aan het Oak Ridge National Laboratory, aan. “Maar de overgrote meerderheid van die constructies levert geen waterkracht op.” Geraamd wordt dat slechts ongeveer 3.000 Amerikaanse dammen een actieve waterkrachtcentrale voeden.

“Indien er middelen zouden kunnen worden gevonden om het merendeel van die dammen waterkracht te laten genereren, zou er ongeveer 12 gigawatt aan bijkomende elektriciteit op het Amerikaanse elektriciteitsnet worden geïnjecteerd”, merkt DeNeale nog op.

“Die productie zou voldoende zijn om in de Verenigde Staten negen miljoen woningen van duurzame elektriciteit te voorzien. Dat komt overeen met alle woningen in de staten Tennessee, Alabama en Georgia.”

“Waterkracht heeft in de Verenigde Staten een geschiedenis van meer dan honderd jaar”, werpt DeNeale op. “Onder impuls van het ministerie van Energie moet het mogelijk zijn om die infrastructuur te moderniseren, zodat bijkomende energiebronnen kunnen worden gerealiseerd zonder de ecologische voetafdruk van de sector sterk te verhogen.”

Hinderpalen

De wetenschappers van het Oak Ridge National Laboratory merken wel op dat een aantal hinderpalen een optimale inzet van de daminfrastructuur voor de opwekking van energie kunnen belemmeren. Opgemerkt wordt onder meer dat in bepaalde omstandigheden de verouderde infrastructuur het onmogelijk zou kunnen maken om de dam voor de opwekking van elektriciteit in te zetten.

Ook het specifieke ontwerp van bepaalde constructies zou de installatie van een waterkrachtcentrale kunnen bemoeilijken. Kosten en milieuproblemen kunnen eveneens de ontwikkeling van een krachtcentrale onmogelijk maken.

Waterkracht heeft momenteel in de Verenigde Staten een aandeel van ongeveer 7 procent in de totale opwekking van elektriciteit. De sector vertegenwoordigt bovendien 37 procent van de totale productie die de Amerikaanse duurzame energie momenteel bereikt.

(ns)

Meer