Frankrijk vreest dat Rusland gaslevering via Nord Stream 1 volledig zal stopzetten: Franse industrie lonkt naar olie als alternatief

Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie, vreest dat Rusland na de onderhoudswerken aan de pijpleiding Nord Stream 1 de gasleveringen (via die leiding) aan Europa volledig zal staken. “We moeten ons daarop voorbereiden”, zei hij afgelopen weekend. Verschillende Franse bedrijven kijken daarom in de richting van olie.

Er wacht Europa een spannende periode. Vandaag starten namelijk de geplande onderhoudswerken aan Nord Stream 1. Die werken zouden duren tot en met 21 juli. Verschillende Europese politici hebben de afgelopen weken hun bezorgdheden geuit over wat de plannen van Rusland zijn na 21 juli. Zo wordt er gevreesd dat het Oost-Europese land de gasleveringen via de pijpleiding volledig zal stopzetten. Rusland wil mogelijk vergelding voor de strafmaatregelen die het door het Westen werd opgelegd voor zijn militaire agressie in Oekraïne.

Olie als alternatief voor gas

“We moeten ons daarop voorbereiden. Dat is het meest realistische scenario”, zei Le Maire afgelopen weekend op een economische conferentie in Aix-en-Provence. Het Russische staatsbedrijf Gazprom levert sinds vorige maand 60 procent minder gas aan Europa via Nord Stream.

De Franse ondernemingen zijn intussen gestart om alternatieven te zoeken voor gas, zoals het ombouwen van hun gasketels zodat ze op olie of zelfs steenkool kunnen draaien. De bandenproducent Michelin is één van de bedrijven die aangeeft om een dreigend gastekort op die manier op te vangen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

“Het doel is te voorkomen dat we een fabriek moeten sluiten in geval van een tekort”, zegt Michelin-baas Florent Menegaux. “Een gastekort in Europa is een zeer waarschijnlijk scenario. Olie zal beschikbaar blijven als alternatief.”

Onderhoud Franse kernreactoren

Frankrijk is weliswaar veel minder afhankelijk van Russische energie dan bijvoorbeeld Duitsland. Zo’n 70 procent van de elektriciteit bij onze zuiderburen wordt gegenereerd door nucleaire energie. De door de staat gecontroleerde elektriciteitsproducent EDF heeft het echter moeilijk om aan de Franse energievraag te voldoen door uitval van zijn verouderde elektriciteitscentrales, waardoor de druk op de rest van de energiesector toeneemt. De energieproductie in 29 van de 56 Franse kernreactoren is stilgelegd door onderhoudswerken of herstellingen.

Frankrijk is overigens van plan elektriciteitsbedrijf EDF te nationaliseren. Dat moet volgens Le Maire de beslissingskracht en wendbaarheid van het bedrijf vergroten. De Franse staat heeft nu al zo’n 84 procent van de aandelen van EDF in handen. 15 procent van de aandelen zijn nog in handen van particuliere en institutionele beleggers; 1 procent is eigendom van de werknemers.

(lb)

Meer